Нове дослідження, проведене науковим центром охорони здоров’я Техаського університету, виявило, що споживання шпинату може запобігти розвитку раку товстої кишки.
У США рак товстої кишки за поширеністю займає 4-е місце. Попередні дослідження показали, що вживання зелених овочів і клітковини зменшує ризик розвитку раку товстої кишки майже вдвічі. Нове дослідження показало, як вживання шпинату може запобігти розвитку онкологічного захворювання.
Дослідники використали модель спадкового захворювання – сімейний аденоматозний поліпоз (САП) товстої кишки, який викликає злоякісні утворювання у товстій кишці. Часто для лікування цієї хвороби потрібно хірургічне втручання та прийом ліків. Результати нового дослідження показали, що шпинат може допомогти у профілактиці раку у пацієнтів з цим захворюванням без хірургічного втручання і буз довготривалого прийому ЛЗ.
Вчені перевірили свою гіпотезу на тваринах. Вони годували шпинатом протягом 26 тижнів гризунів, які мали сімейний аденоматозний поліпоз (САП) товстої кишки. Вони помітили, що в деяких випадках вживання шпинату сповільнило зростання ракових клітин, а в деяких – повністю зупинило їх зростання. Вчені сподіваються, що вживання шпинату також зможе допомогти пацієнтам у боротьбі з раком товстої кишки.
Головний дослідник Родерік Дешвуд, директор Центру епігенетики та профілактики захворювань, радить не чекати, коли починати додавати цю корисну рослину у свій раціон. Він сказав: «Чим швидше, тим краще. Профілактичні заходи можна вживати вже сьогодні і не чекати, коли відбудеться зростання ракових клітин».
Нагадаємо, нещодавно вчені виявили, що споживання фруктів та овочів, а також фізичні вправи можуть зробити людей щасливішими.
Джерело: MedicalXpress