сіль

Вчені виявили, як сіль підвищує артеріальний тиск

Дієтична сіль підвищує артеріальний тиск у деяких людей, збільшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Вчені з Університету Вандербільта виявили, що активація білків, які беруть участь при запальних процесах, сприяє виникненню гіпертонії. Активацію цих білків запускає солена їжа.

Результати дослідження опубліковані в журналі Circulation Research.

Автори дослідження вважають, що близько 50% людей з гіпертонією мають надмірне підвищення артеріального тиску саме через солону їжу.

«Підвищення артеріального тиску у відповідь на вживання солі може бути досить значним. Це може призвести до серцевого нападу, інсульту, навіть смерті», — сказала одна із авторів дослідження Аннет Кірабо.

Вчені виявили зміни в клітинах імунної системи, які відбувалися після вживання соленої їжі. Ці зміни також впливали на артеріальний тиск людини.

Науковці пропонують розглядати активацію білків як потенційний біомаркер, який буде вказувати на чутливість пацієнта з гіпертензією до солі або на відсутність чутливості.

Нагадуємо, раніше вчені з’ясували, що замінники солі можуть знизити ризик інсульту на 14%.

Джерело: MedicalXpress

Будьте в курсі всіх останніх новин у сфері медицини та фармації. Підписуйтесь на наш Telegram-канал.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook