Сьогодні:23 September, 2020
углеводы

Струнке тіло і вуглеводи: тест на сумісність

Дуже багато людей панічно боїться продуктів, що містять вуглеводи. Охоплює дикий страх перед тим, щоб з’їсти порцію макаронів або кілька шматочків хліба. Їх – вуглеводи – вважають головними ворогами стрункої фігури. У друзі ж радять винятково білки. Тож не дивно, що багато прихильників дієт обирають саме такі, що насичені білками і виключають злощасні вуглеводи. Однак чи правильно це? Яку цінність нашому організму дають вуглеводи і чи мають вони бути присутніми в раціоні того, хто намагається схуднути? Пропонуємо розібратися…

стрункість

Від простих до складних

Почнімо з того, що коли ми говоримо про вуглеводи, то найчастіше думаємо саме про найпростіші вуглеводи, через які, власне, і набираємо вагу, – цукерки, шоколад, тістечка, печиво, булочки, торти тощо. Більшість із них не несуть для тіла жодної цінності, хіба що активізують у нашому мозку центр задоволення і допомагають швидко приборкати відчуттям голоду. З’їв тістечко – і вже щасливий, перекусив печивом – і можна жити далі. І лише фігура натякає «Щось не гаразд! Не захоплюйся!».

«Підступ» таких вуглеводів у тому, що відчуття голоду повертається доволі швидко, адже печиво – це так звані порожні калорії, які не несуть поживної користі нашому організму. Вони дають відчуття ситості, але ефект швидкоплинний. Тому зовсім скоро рука знову потягнеться за новим печивом, а потім ще за одним, а далі ми не вліземо у свої улюблені джинси. Оце так несподіванка.

Складні ж вуглеводи не просто корисні, вони необхідні організму, щоб не розвалюватися на частинки і знаходити в собі сили для життя і радості. Вони – наша енергія і сила.

складні вуглеводи

Про цінність вуглеводів

Головна відмінність між цими двома групами вуглеводів полягає в будові молекул. У простих – це одна або дві молекули цукру – моносахариди і дисахариди. У складних – це вже ланцюжки з трьох і більше молекул (полісахариди). Тому останнім потрібно більше часу на розщеплення. Завдяки такій властивості, цукор у крові організму людини підвищується не різко – ось вам і профілактика цукрового діабету. Енергія з простих вуглеводів вивільняється швидко, зі складних – поступово, і тому вони здатні підтримувати у вас заряд бадьорості тривалий час.

Чому ще складні вуглеводи вважаються кориснішими за прості? Не лише через вміст у них необхідних для організму макро- і мікронутрієнтів (вітаміни, мінерали тощо), але й завдяки клітковині. І хоча вона не перетравлюється в шлунку, зате відмінно стимулює його роботу. Клітковина сповільнює травлення, тим самим сприяючи кращому всмоктуванню корисних речовин, що містяться в їжі.

Однак несправедливо і нечесно у всьому звинувачувати прості вуглеводи, розповідаючи про їхню повну непотрібність. Важливо знати, що серед них є вуглеводи з харчовою цінністю для організму, а є просто чисті калорії. Наприклад, мед і цукор. Мед швидко засвоюється, але він містить корисні мікронутрієнти – вітаміни та мінерали. А от білий рафінований цукор не приносить жодної користі нашому тілу. З нього ми отримуємо лише калорії.

Безвуглеводна дієта: рятуйся хто може?

Виключати зі свого раціону вуглеводи – не найкраща ідея. Позбавляючи організм цінних елементів, ви фактично позбавляєте його здоров’я. Чому? Продуктом розпаду вуглеводів є глюкоза. Саме на ній, і тільки на ній, працює наша нервова система. Саме з вуглеводів ми отримуємо енергію для нашої життєдіяльності. Тому, коли людина худне за допомогою безвуглеводної або низьковуглеводної дієти, вона, звичайно ж, відчуває втому, безсилля, відсутність енергії. Адже рівень цукру в крові знижується. Тривала така практика в будь-якому випадку рано чи пізно призведе до зриву, і людина відновлюватиме, компенсуватиме відсутність цього цукру найшвидшими і шкідливими способами. І тоді знову «прощавай, струнка фігура» і «привіт, нові кілограми». Але якщо ви вживаєте корисні (складні) вуглеводи, ви підтримуєте рівень цукру в крові на необхідному рівні, і тим самим контролюєте потяг до шкідливого солодкого.

корисні продукти

Складні вуглеводи містять:
  • усі цільнозернові крупи з мінімальною обробкою зерна – нешліфований рис, овес, перлова крупа, гречка та ін.;
  • хліб і вироби з цільнозернового борошна;
  • усі овочі – морква, броколі, капуста, кабачок;
  • бобові.

Вмикаємо здоровий глузд!

Крайнощі в будь-якій справі – не найкращий варіант. Тому не потрібно з вогню (після повної відмови від вуглеводів) кидатися в полум’я – і їсти, їсти, їсти складні вуглеводи. У всьому важлива міра й розум. Навіть у споживанні корисної їжі. Не забувайте, що продуктом розпаду будь-якого вуглеводу є глюкоза, і її надлишок відкладатиметься у вигляді жиру. А хіба нам таке потрібно?

вуглеводи

До речі, тим, хто худне або зберігає свої стрункі форми, бажано дотримуватися певного правила. Вживайте їжу, багату на складні вуглеводи, у першій половині дня. Так ви забезпечите себе необхідною життєвою енергією і не зашкодите фігурі. А ввечері все ж таки краще надати перевагу овочам і легкому білку (риба, нежирне м’ясо, птиця, яйця, сир).

Вчені стверджують, що наші предки налягали на їжу з великим вмістом крохмалю. І це допомагало їм розвивати свій інтелект і розумові здібності. І не дивно. Мозок людини використовує до 60 % глюкози, що міститься в крові, і вуглеводи в цьому дуже допомагають.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook