Названі продукти, які можуть поповнити запас вітаміну D в осінньо-зимовий період

За даними ВООЗ, принаймні 13% людей на планеті страждає від дефіциту вітаміну D. Більшу частину вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячного світла. Коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми все менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D в організмі знижується.

Науковці назвали джерела вітаміну D, які можна використовувати в осінньо-зимовий період.

Жирна риба і морепродукти

У рейтингу топ-продуктів, багатих на вітамін D – риба. Найбільше цього вітаміну знаходиться в лососі. Цікаво, що в 100 грамах риби, виловленої в природних умовах, міститься 247% добової норми вітаміну D, а в «фермерської» – тільки 32%.

Крім того, оселедець, сардини та скумбрія також є його відмінним джерелом вітаміну, причому, незалежно від способу приготування.

Гриби

Гриби можуть синтезувати мікронутрієнт під впливом сонячних променів, але на відміну від людей, вони виробляють менш ефективний вітамін D2. Але незважаючи на це, вчені радять вживати гриби для поповнення запасу «вітаміну сонця».

Яєчні жовтки

В одному яєчному жовтку міститься 37 МО або 5% денної норми вітаміну D. Експерти в галузі охорони здоров’я рекомендують їсти яєчні жовтки принаймні двічі на день.

Вітамін Д також можна знайти в іншій рослинній їжі: збагачених крупах, соєвому, мигдальному, кокосовому або рисовому молоці. Наприклад, пів склянки збагаченої вівсянки забезпечує до 17% денної норми вітаміну, 100 г тофу – 13%, чашка соєвого молока – до 30%.

Джерело: Times Now


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook