дієта

Лікар розповіла про страшні наслідки популярних дієт

Напередодні новорічних свят багато хто прагне швидко схуднути. Дехто вдається ледь не до екстремальних дієт.

Чому не варто захоплюватись швидкими дієтами і якими наслідками для здоров’я це може обернутись, пояснила гастроентеролог Євгенія Белінська на своїй сторінці в Instagram.

«Швидке схуднення є фактором ризику жовчнокам‘яної хвороби. Кето-дієта, інтервальне голодування, харчування із виключенням лактози, глютену і тому подібне – це дуже-дуже шкідливо і для Вашого організму в цілому, і для ШКТ», – зазначає лікар.

Поширеною зараз є елімінаційна дієта. Це програма харчування, розрахована на 30 днів. Її дотримуються, щоб зрозуміти, які продукти не підходять конкретній людині, а тоді їх виключають із раціону.

«Елімінаційні дієти часто приводять до розладів випорожнення. Це можуть бути закрепи, діарея, розлади харчової поведінки, загострення хронічних патологій ШКТ та дефіцити вітамінів і мікроелементів», – зазначає Белінська.

Лікар-гастроентеролог порадила, яких правил варто дотримуватись, аби позбутись зайвих кілограмів й не набирати їх у майбутньому.

«Мабуть, всі, хто цікавиться темою, чули про кишковий мікробіом, який є сукупністю усіх мікроорганізмів, що мешкають у кишківнику і для того, щоб він був в хорошому стані та не виступав каталізатором для хвороб, потрібно збалансоване та різноманітне харчування», – пише Ольга Белінська.

Вона рекомендує налагодити свій раціон і худнути поступово. Для цього потрібно постійно якісно та різноманітно харчуватись.

«Ніж сидіти на обмежувальному харчуванні і жменями пити пробіотики, краще слідкувати за тарілкою. Щоб мікроорганізми у кишківнику почували себе добре, їм потрібні пребіотики, які містяться в овочах, фруктах, злакових та коренеплодах. Картопля, яку демонізують на просторах інстаграму, є чудовим пребіотиком, особливо, якщо вона трошки охолоджена. Квашена капуста також гарний пробіотик», – додає гастроентеролог.

«Щоб увійти в Новий рік з вірою у перемогу, а не з купою проблем зі здоров‘ям, знижуйте вагу поступово та на збалансованому харчуванні», – підсумовує Белінська.

Джерело: РБК-Україна


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook