Вітаміни

З чим не можна поєднувати вітаміни: роз’яснення лікаря

Вітаміни важливі для підтримки нашого здоров’я та профілактики низки захворювань, однак їх безконтрольний прийом може призвести до негативних наслідків.

Окрім правильного дозування, важливе значення також має і правильне поєднання мікроелементів між собою.

Детальніше про це розповіла лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська.

«Деякі вітаміни і мікроелементи конкурують між собою і приймати їх одночасно не варто, бо ефект буде дуже близьким до 0», – пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

У пацієнтів з гастроентерологічною патологію найчастіше дефіцит:

  • заліза;
  • фолієвої кислоти (або вітамін В9);
  • ціанокобаламіна (вітамін В12);
  • вітаміна Д.

Лікар нагадала, з чим не варто поєднувати деякі вітаміни та мікроелементи:

  1. Залізо не слід поєднувати з магнієм, цинком, кальцієм, хромом та вітамінами Е і В2 (рибофлавіном).
  2. Фолієва кислота– є дані, що при одночасному застосуванні з цинком погіршується всмоктування обох компонентів.
  3. Ціанокобаламін:вітамін С зменшує концентрацію вітаміну В12 у крові. Також є суперечливі дані щодо одночасного застосування з вітамінами В1, В2, міддю, залізом та вітаміном Е.
  4. Вітамін Дварто приймати окремо з іншими жиророзчинними вітамінами (А, Е, К);

«Інколи трапляються ситуації, коли Ви спостерігаєтесь у декількох вузьких спеціалістів і кожен призначає щось зі свого боку, а разом ці вітаміни – несумісні. Тому звертайте увагу на взаємодії, щоб уникати марного прийому ліків чи добавок», – зазначила Євгенія Белінська.

Джерело: Апостроф


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook