Вчені з Інституту Макса Планка в Кельні у співпраці з Єльським університетом показали, що продукти з високим вмістом жиру та цукру змінюють наш мозок.
Результати дослідження опубліковані в журналі Cell Metabolism.
«Наше бажання споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може виникати за різних причин. Але ми вважаємо, що мозок запам’ятовую це бажання», — пояснює Шармілі Едвін Танараджа, автор дослідження.
Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники давали одній групі добровольців солодкий пудинг протягом восьми тижнів на додаток до їхньої звичайної дієти. Інша група отримувала пудинг, який містив таку ж кількість калорій, але менше жиру та цукру.
Реакція мозку на продукти з високим вмістом жиру та цукру була значно посилена в першій групі. Ті, хто споживав солодощі, після закінчення дослідження знову хотіли споживати ці ж самі продукти.
«Наші вимірювання мозкової активності показали, що мозок перебудовується через споживання чіпсів або інших подібних продуктів. Завдяки цим змінам у мозку ми несвідомо завжди віддаємо перевагу їжі, яка містить багато жиру та цукру», — пояснює Марк Тіттгемейєр, який керував дослідженням.
Вчені припускають, що бажання їсти солодке зберігається у тих, хто споживав таку їжу протягом довгого періоду.
Джерело: ScienceDaily