чорниця

Чорниця може знизити ризик серцево-судинних захворювань у жінок у період постменопаузи – дослідження

Згідно з новим дослідженням, проведеним вченими з Університету Колорадо, споживання чорниці може знизити ризик серцево-судинних захворювань у жінок у період постменопаузи, які мають високий кров’яний тиск.

Вчені виявили, що споживання 22 г порошку чорниці (еквівалентно приблизно 1 чашці свіжої чорниці), змішаного з водою, протягом 12 тижнів щоденно покращувало функцію внутрішньої оболонки кровоносних судин.

«Ми знайшли докази того, що чорниця покращує функцію ендотелію за рахунок зниження окислювального стресу в організмі», – сказала автор дослідження Сара Джонсон.

Ендотелій – це внутрішній шар клітин, яким вистелені капіляри, а також усі інші судини і серце.

Попередні дослідження показали, що продукти, багаті на поліфеноли, такі як чорниця, можуть зменшити окислювальний стрес.

В дослідженні взяли участь понад 40 жінок у період постменопаузи.  Виявилося, що жінки, яким давали порошок чорниці, почувалися набагато краще. У групі, що брала участь в експерименті, знизився ризик серцево-судинних захворювань.

Нагадуємо, згідно з невеликим дослідженням, проведеним у Каліфорнійському університеті, регулярне вживання невеликої порції ягід годжі може допомогти запобігти втраті зору, пов’язаної з віковою макулодистрофією.

Джерело: MedicalXpress

Будьте в курсі всіх останніх новин у сфері медицини та фармації. Підписуйтесь на наш Telegram-канал https://t.me/readrap.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook