Вчені виділили речовину 3,3-дііндолілметан, яка знаходиться в більшості зелених овочах, здатну подолати антибіотикорезистентність.
Результати дослідження опубліковані в журналі Pharmaceutics.
Через неконтрольований прийом протимікробних засобів, зокрема антибіотиків, багато патогенів стають стійкими до ліків. Тому триває пошук альтернативних методів лікування.
У новому дослідженні вчені виділили сполуку 3,3-дііндолілметан (DIM), похідну індол-3-карбінолу. Вона знаходиться в зелених овочах: броколі, капуста, шпинат.
Вчені перевірили, як ця сполука діє на штами Pseudomonas aeruginosa PAO1, Acinetobacter baumannii, Serratia marcescens, Providencia stuartii. Ці грамнегативні бактерії мають високу стійкість до антибіотиків.
Виявилось, що нова речовина руйнувала біоплівку цих бактерій на 80%. Якщо бактеріальна біоплівка руйнується, доставка антибіотиків значно покращується, і будь-які патогени набувають нормальної чутливості до антибіотиків.
«Здатність руйнувати бактеріальну біоплівку допомагає у боротьбі зі стійкістю до антибіотиків… І навпаки, чим довше бактерія піддається дії антибіотика, тим більший ризик того, що бактерія стане стійкою до ліків», –сказала автор дослідження Сара Сатола.
Нагадуємо, раніше вчені припустили, що фагова терапія може допомогти подолати антибіотикорезистентність.
Джерело: MedicalNewsToday
Будьте в курсі всіх останніх новин у сфері медицини та фармації. Підписуйтесь на нашTelegram-канал.