Чим більше їжі, багатої на клітковину ми їмо, тим здоровіше наш кишечник. Рослинна їжа здатна збільшувати кількість корисних бактерій в кишечнику.
Нездоровий кишечник викликає сильний дискомфорт і робить організм уразливим перед цілим рядом захворювань. Вчені встановили, що від стану кишечника на 70% залежить імунна система. Кишкові бактерії взаємодіють із нервовою системою, впливають на процеси поглинання поживних речовин та жировідкладення, продукують вітаміни, включаючи групу В та К.
Вчені-геронтологи стверджують, що саме мікроби кишківника «визначають», якою буде тривалість людського життя. Змінити мікробний склад кишечника в позитивну сторону можна буквально за декілька днів, якщо додати в раціон більше клітковини.
Підтримують мікробіоту кишечника і навіть можуть змінити її склад продукти, багаті клітковиною, крохмалем, поліфенолами, а також флавоноїдами. Флавоноїди присутні у фруктах, овочах, бобових, різних ягодах, горіхах і насінні.
Також корисними для кишечника будуть:
- Натуральний йогурт. Цей продукт корисний як для травної системи, так і для серця.
- Часник. Має протизапальні властивості, також допомагає контролювати рівень холестерину в організмі.
- Ягоди. Вони оцінюються вченими як один із найкорисніших продуктів для запобігання запальних процесів у кишечнику.
- Броколі. Цей овоч сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику.
- Цибуля. Має антибактеріальні та антиоксидантні властивості, також зміцнює серце, підтримує імунітет.
Джерело: U-News