Вживання «ультраобробленої» їжі може викликати хворобу Крона

Хвороба Крона (гранульоматозний ілеїт, термінальний ілеїт) – це хронічне неспецифічне захворювання аутоімунного характеру, яке може виникати і в дорослих, і у дітей.

Вчені з Університету Макмастера виявили, що споживання великої кількості ультраоброблених продуктів (UPF) може збільшити ризик розвитку хвороби Крона, але не виразкового коліту.

Результати дослідження опубліковані в журналі Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Науковці проаналізували попередні 5 досліджень, в яких взяли участь понад 1 млн учасників, більша половина з яких – жінки.

Вони виявили, що хворобу Крона можуть викликати такі продукти: газовані напої, курячі нагетси, соуси, певні види сухих сніданків, цукерки тощо.

«Ультраоброблені продукти можуть мати негативні наслідки для здоров’я кишечника, вони містять добавки та речовини для покращення смаку або терміну зберігання їжі, включаючи хімічні речовини, яких немає в нашому звичайному раціоні. Їхнє споживання збільшує ризик розвитку хвороби Крона», –  сказав автор дослідження Нірадж Нарула.

Він додає: «Крім хвороби Крона, така їжа негативно впливає для здоров’я, викликаючи діабет, високий кров’яний тиск і серцево-судинні захворювання».

Однак, ультраоброблена їжа, на думку вчених, не пов’язана з розвитком виразкового коліту –  захворювання, яке характеризується раптовими, гострими спалахами подразнення кишечника у відповідь на певні тригери.

Джерело: MedicalXpress


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook