Вчені виявили, що чим більше в раціоні людини шкідливих фабричних продуктів, тим більша загроза померти раніше.
Результати дослідження опубліковані в журналі AJPM.
До ультраоброблених продуктів відносять: розфасовані супи, соуси, заморожену піцу, готові до вживання страви, хот-доги, сосиски, картоплю фрі, газовані напої, куплене в магазині печиво, тістечка, цукерки, пончики, морозиво та багато іншого.
Нещодавно вчені виявили, що збільшення споживання цих продуктів було пов’язане з понад 10% передчасних смертей.
«Раніше проводились дослідження щодо впливу цукру та трансжирів на здоров’я. Наразі жодне дослідження не оцінювало потенційний вплив ультраоброблених продуктів на передчасну смерть», – сказав автор дослідження Едуардо А. Ф. Нільсон.
Вчені провели дослідження за участю добровольців із Бразилії та виявили, що зменшення споживання ультраоброблених продуктів на 10%-50% допомогло б запобігти смерті понад 29 тисяч осіб у Бразилії щороку.
«Споживання ультраобробленої їжі може викликати ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, деякі види раку та інші захворювання. Це може викликати передчасну смерть, яку за належних умов можна відтермінувати», – сказав лікар Нільсон.
Джерело: MedicalXpress