вітамін А

Вчені придумали новий спосіб, як зберігати вітаміни в їжі

Кип’ятіння, заморожування, висушування продуктів і багато інших чинників руйнують вітаміни. Тому така їжа становиться менш корисною.

Вчені з Массачусетського технологічного інституту розробили новий спосіб збагачення їжі вітаміном А. Це допоможе покращити здоров’я мільйонів людей у ​​всьому світі.

У новому дослідженні вони показали, що інкапсуляція вітаміну А в захисний полімер запобігає руйнуванню поживної речовини під час приготування або зберігання їжі.  Вчені планують такі вітаміни включити в борошно або бульйонні кубики.

Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Ми хотіли перевірити, чи може вітамін А зберігати свою дію під час приготування їжі, чи не буде він руйнуватися під впливом різних факторів», – сказала автор дослідження Анна Якленек.

Щоб захистити вітамін від руйнування, вчені змішали його з полімером, щоб утворити частинки діаметром від 100 до 200 мікрон. Вони також покрили їх крохмалем, щоб запобігти злипанню. Ці інкапсульовані частинки вчені включили в борошно і бульйонні кубики. Виявилось, що продукти, збагачені вітаміном А, залишались корисними навіть після кип’ятіння і під дією високих температур.

«Збагачена нашим вітаміном А їжа справді може забезпечити рекомендовану добову норму, навіть після тривалого зберігання або під дією високих температур», – додає співавтор дослідження Вен Тан.

Джерело: MedicalXpress


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook