Кип’ятіння, заморожування, висушування продуктів і багато інших чинників руйнують вітаміни. Тому така їжа становиться менш корисною.
Вчені з Массачусетського технологічного інституту розробили новий спосіб збагачення їжі вітаміном А. Це допоможе покращити здоров’я мільйонів людей у всьому світі.
У новому дослідженні вони показали, що інкапсуляція вітаміну А в захисний полімер запобігає руйнуванню поживної речовини під час приготування або зберігання їжі. Вчені планують такі вітаміни включити в борошно або бульйонні кубики.
Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Ми хотіли перевірити, чи може вітамін А зберігати свою дію під час приготування їжі, чи не буде він руйнуватися під впливом різних факторів», – сказала автор дослідження Анна Якленек.
Щоб захистити вітамін від руйнування, вчені змішали його з полімером, щоб утворити частинки діаметром від 100 до 200 мікрон. Вони також покрили їх крохмалем, щоб запобігти злипанню. Ці інкапсульовані частинки вчені включили в борошно і бульйонні кубики. Виявилось, що продукти, збагачені вітаміном А, залишались корисними навіть після кип’ятіння і під дією високих температур.
«Збагачена нашим вітаміном А їжа справді може забезпечити рекомендовану добову норму, навіть після тривалого зберігання або під дією високих температур», – додає співавтор дослідження Вен Тан.
Джерело: MedicalXpress