Вітамін D – це так званий “вітамін сонця”, який організм синтезує у шкірі під дією сонячного світла. Він допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати, які надходять в організм з їжею.
В яких продуктах знаходиться вітамін D – про це та про інше розповідають експерти.
Один з найбільш доступних джерел вітаміну D – це жирні риби. Лосось, сардина та тунець – це деякі з найбільш відомих риб, що містять вітамін D.
Крім риби, яйця – це ще одне цінне джерело вітаміну D. Однак, важливо враховувати, що вітамін D міститься в жовтку, тому ви повинні споживати його у повному яйці, а не тільки білок.
Молочні продукти, такі як молоко, йогурт та сир, також можуть бути хорошим джерелом вітаміну D. Хоча не всі молочні продукти є джерелом вітаміну D, але багато виробників збагачують цим вітаміном свої продукти.
Свіжі печериці також містять вітамін D. Інші гриби, які містять цей вітамін: підберезник містить близько 7,46 мкг/100 г вітаміну D; лисичка – 6,15 мкг/100 г; печериця – 1,94 мкг/100 г.
Деякі виробники збагачують апельсиновий сік вітаміном D. Відповідну позначку можна знайти на етикетці.
Також експерти нагадали фактори ризику дефіциту вітаміну D. Це:
- Вік.
- Проблеми з травленням: хвороба Крона, целіакія та інші захворювання.
- Ожиріння: жир затримує деяку кількість вітаміну D і перешкоджає його потраплянню в кров.
Джерело: WebMD