Сьогодні:26 September, 2021
сладости

Солодкi пристрастi, або Чому нас тягне на солодке?

Хіба можливо уявити солодке і щасливе життя без цукерок, пундиків, шоколаду, тортиків, печива та інших усіляких смаколиків? Для багатьох прожити день, не поласувавши солоденьким, – місія нездійсненна! Однак багато лікарів попереджають, що така пристрасть не дуже добре впливає на здоров’я, а дієтологи невтомно нагадують про те, що наслідки у вигляді зайвої ваги неминучі. Постає розумне питання: і що з цим робити? Чи можливо подолати цю непереборну силу і відмовитися від солодкого життя? І чи дійсно це потрібно робити?

Солодка залежність: звідки вона береться?

Насправді існує безліч причин, здатних ґрунтовно пояснити, чому більшість із нас так тягне на солодке. Пропонуємо розглянути декілька найпоширеніших.

  • Швидко-швидко. Ми – сучасні люди – постійно поспішаємо. Життя диктує – рухайся швидко. Тому немає часу спокійно і хоча б тричі на день поїсти. У таких умовах не те що готувати ніколи, а й повільно поїсти – неприпустима розкіш. Тому в хід ідуть солодощі! Це, напевно, найпоширеніший вид перекусу. Смачні запашні пухкі булочки, печиво, цукерки та тістечка швидко втамовують відчуття голоду. І коштують не дуже дорого. Лише 5 хвилин – і їсти вже не хочеться, та й рівень щастя помітно піднявся!
  • Система заохочення та джерело задоволення. «Будь слухняною (-ним) дівчинкою (хлопчиком) – отримаєш смачненьке», «Посидь тихенько чи помий посуд – ось тобі цукерка», «Не плач, тримай краще смачнюче тістечко» – а вам казали щось подібне?
    На жаль, але з дитинства ми звикаємо сприймати солодке як винагороду або спосіб заспокоїтися та впоратися зі стресом. Коли погано – смаколики підіймають настрій, коли є привід відсвяткувати – теж їмо солоденьке.
  • Відсутність у раціоні складних вуглеводів. Солодощі – це насамперед прості вуглеводи, або, як їх ще називають, – порожні. Ми їх їмо, але користі для власного тіла, крім швидкого відчуття насичення, не маємо. Вуглеводи нам дуже потрібні. Вони – джерело сили та енергії. Тому багато дієтологів невтомно розповідають про те, що в раціоні кожної здорової людини, зокрема й охочих схуднути, мають бути каші або макарони з твердих сортів пшениці. Це джерело складних вуглеводів. І якщо їх немає або замало в раціоні, вас постійно тягнутиме на солоденьке.здоровая еда

Ось що з приводу причин такої непереборної жаги до смачненького розповідає Лора Філіппова, дієтолог-нутріціолог, експерт зі здорового харчування:

«Коли нас дуже тягне на якусь конкретну їжу, чи то солодке, солоне або гостре, це насамперед свідчить про незбалансованість раціону. Організму бракуєважливих мікронутрієнтів і таким чином він сигналізує нам про це.

Якщо дуже хочеться солодкого, найімовірніше, людина вживає замало складних вуглеводів. Саме вуглеводи є найбільш природним джерелом енергії. І саме складні, з вмістом клітковини, найбільш корисні й забезпечують нам цю енергію тривалий час.»

Солодкий наркотик?

Невгамовну жагу до солодкого можна пояснити, якщо розглянути, що саме відбувається в мозку людини (і не тільки) під час вживання смаколиків. Ви здивуєтеся, але цукор впливає на мозок так само, як і морфін та інші опіати (наприклад, героїн). Без жодних перебільшень. Він знижує відчуття болю, дає практично миттєве відчуття спокою та задоволення. Не дивно, що ми постійно підгодовуємо себе такою смакотою.

полезная еда

Цікаво, що ще в 50-х роках минулого століття (а це не так вже й давно було) цукор використовували лише у випічці. А от сьогодні він входить до складу майже всіх продуктів, навіть тих, які вважаються несолодкими: ковбаса, сир, мариновані огірки, гірчиця тощо.

А ще важливо знати, що передозування цукром має певні фізичні наслідки: головний біль, розлад шлунка, метеоризм, втома, перепади настрою, нездатність чітко мислити. Тому постає питання, чи є необхідність відмовитися від солодкого взагалі, якщо людина бажає бути здоровою та жити довго?

«Однозначно, є сенс обмежити кількість та обирати солодке з якісним складом, – пояснює Лора Філіппова. – Також є сенс не вживати доданий цукор, бо користі від нього жодної, а шкоди через зловживання багато.

Відмовлятися повністю від солодкого чи ні – особиста справа кожної людини. Я вважаю, що здорове збалансоване харчування та категоричні заборони – не сумісні. І можна їсти все, якщо в невеликих кількостях без зловживання.

Але купуючи солодке, раджу дивитися на склад і обирати те, що корисно. Наприклад, чорний шоколад корисніший за молочний, тому що в ньому менше цукру і більше какао-продуктів. Цукерка із сухофруктів та горіхів ліпша за цукерку з кондитерської суміші. І взагалі, фрукти – теж солодкі! Може, краще їх на десерт?».

полезная еда

Як позбутися солодкої залежності?

Підступність солодкої їжі в тому, що вона надає потрібної організму енергії, але ефект від неї зникає майже миттєво. Такі вони – прості вуглеводи – привабливі й оманливі. А от складні – зовсім інша справа.

Головна відмінність цих двох груп – у будові молекул. У простих – одна або дві молекули цукру – моносахариди та дисахариди. У складних – це вже ланцюжки з трьох і більше молекул (полісахариди). Тому останнім потрібно більше часу на розщеплення. Завдяки такій властивості складних вуглеводів цукор у крові організму людини під час потрапляння їжі підвищується не різко – ось вам і профілактика цукрового діабету. Енергія з простих вуглеводів вивільняється швидко, зі складних – поступово, і тому вони здатні підтримувати заряд бадьорості доволі тривалий час.

Саме тому Лора Філіппова радить почати їсти каші тим, хто хоче звільнитися від солодкої залежності. Тому що каші багаті на складні вуглеводи. Це може бути гречка, перлова крупа, нешліфований рис, овес тощо. Також важливо харчуватися за графіком із частими переривами між прийомами їжі, не менш ніж 3 години, а не постійно щось жувати.

До речі, цінність складних вуглеводів не лише в тому, що вони забезпечують наше тіло потрібною енергією, а ще й у тому, що відчуття голоду зникає на більш тривалий час, усуваючи потребу постійно щось тягнути до рота.

Нагадаємо, що складні вуглеводи містяться не лише в кашах. Їх можна знайти у виробах з цільнозернового борошна (наприклад, макаронах) та овочах – морква, броколі, капуста, кабачок, бобові тощо.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook