Прееклампсія — це розвиток артеріальної гіпертензії після 20-го тижня вагітності у жінки, артеріальний тиск якої до цього часу був у нормі, або посилення артеріальної гіпертензії, яка існувала до 20-го тижня вагітності з супутньою протеїнурією і/або ознаками ушкодження інших органів/систем.
Вчені з Інституту серця Смідта в Седарс-Сінай виявили, що жінки, які завагітніли, дотримуючись протизапальної дієти, мали значно нижчий ризик розвитку прееклампсії.
Результати дослідження опубліковані в журналі JAMA Network Open.
«Наше дослідження підтверджує, що більш здоровий режим харчування пов’язаний із меншим ризиком несприятливих наслідків вагітності, причому найбільш важливим є зниження на 28% ризику прееклампсії», — сказала автор дослідження Наталі Белло.
Особливо ця дієта позитивно впливала на вагітних після 35 років.
«Ми також розглянули окремі продукти середземноморської дієти та виявили, що більш високе споживання овочів, бобових і риби пов’язане з меншим ризиком несприятливих наслідків вагітності», — додала Наталі Белло.
Продукти для середземноморської дієти:
- фрукти,
- овочі,
- цільнозернові (цільнозерновий хліб, коричневий рис, кіноа та булгур),
- оливкова олія,
- квасоля,
- горіхи,
- бобові (сочевиця, сушений горох та квасоля),
- насіння,
- зелень,
- спеції.
Джерело: MedicalXpress