дієта

Середземноморська дієта може знижувати ризик артеріальної гіпертензії у вагітних

Прееклампсія — це розвиток артеріальної гіпертензії після 20-го тижня вагітності у жінки, артеріальний тиск якої до цього часу був у нормі, або посилення артеріальної гіпертензії, яка існувала до 20-го тижня вагітності з супутньою протеїнурією і/або ознаками ушкодження інших органів/систем.

Вчені з Інституту серця Смідта в Седарс-Сінай виявили, що жінки, які завагітніли, дотримуючись протизапальної дієти, мали значно нижчий ризик розвитку прееклампсії.

Результати дослідження опубліковані в журналі JAMA Network Open.

«Наше дослідження підтверджує, що більш здоровий режим харчування пов’язаний із меншим ризиком несприятливих наслідків вагітності, причому найбільш важливим є зниження на 28% ризику прееклампсії», — сказала автор дослідження Наталі Белло.

Особливо ця дієта позитивно впливала на вагітних після 35 років.

«Ми також розглянули окремі продукти середземноморської дієти та виявили, що більш високе споживання овочів, бобових і риби пов’язане з меншим ризиком несприятливих наслідків вагітності», — додала Наталі Белло.

Продукти для середземноморської дієти:

  • фрукти,
  • овочі,
  • цільнозернові (цільнозерновий хліб, коричневий рис, кіноа та булгур),
  • оливкова олія,
  • квасоля,
  • горіхи,
  • бобові (сочевиця, сушений горох та квасоля),
  • насіння,
  • зелень,
  • спеції.

Джерело: MedicalXpress


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook