кава

Помірне вживання кави покращує роботу нирок – дослідження

Кава містить багато корисних для здоров’я речовин, включаючи кофеїн, дитерпени та хлорогенову кислоту.

Нещодавно вчені з Університету Колорадо дізналися, що помірне вживання кави покращує роботу нирок.

Результат дослідження було опубліковано в журналі Kidney International Reports.

Американські вчені виявили, що споживання кави пов’язане з нижчим ризиком розвитку гострого ураження нирок (або гострої ниркової недостатності).

Кофеїн, який міститься в каві, позитивно впливає на функцію нирок, а щоденне вживання кави пов’язане з меншим ризиком хронічної хвороби нирок. Хоча інші сполуки, які містяться в напої, менш вивчені, вже відомо, що вони зменшують загальне запалення та окислювальний стрес.

У дослідженні взяли участь понад 14000 людей у віці 45-64 років. Вчені виявили, що люди, які пили каву у будь-якій кількості, мали на 11% менший ризик розвитку гострого ураження нирок порівняно з людьми, які взагалі не вживали цей напій. Але найкращі результати вчені спостерігали в учасників, які споживали 2-3 чашки цього напою на день.

Вчені продовжать досліджувати користь цього напою. Вони планують залучити більшу кількість учасників і провести більш довготривале дослідження.

Нагадуємо, раніше науковці розповіли про неочікуваний вплив кави на травлення.

Джерело: MedicalNewsToday

Будьте в курсі всіх останніх новин у сфері медицини та фармації. Підписуйтесь на наш Telegram-канал.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook