Людський мозок – складна конструкція, і вчені постійно шукають способи, щоб поліпшити його роботу. На цей раз дослідники зосередилися на вивченні продуктів, які здатні захистити нашу пам’ять із віком.
Вчені виявили зв’язок між регулярним споживанням апельсинового соку та зниженням ризику втрати пам’яті з віком.
Про це повідомляє видання PSY Blog.
Це дослідження тривало 20 років, а загалом у ньому взяли участь майже 28 тисяч чоловіків. Кожні чотири роки вчені проводили контрольні тести – учасників розпитували про їхній раціон, а також перевіряли їхню пам’ять та розумові здібності.
Під час контрольних тестів учасникам також пропонували відповісти на низку питань. Наприклад:
- Чи з’явилося у вас більше проблем із запам’ятовуванням короткого переліку (предметів, покупок)?
- Чи з’явилося у вас більше проблем під час згадки про групову розмову чи телепрограму?
Пізніше дослідники проаналізували отримані дані. Виявилося, що учасники дослідження, які з’їдали близько шести порцій фруктів та овочів на день, на 34% рідше зазнавали труднощів із мисленням із віком. Щобільше, вчені виявили, що велика кількість овочів та фруктів у раціоні в середньому віці пов’язана з поліпшенням когнітивного здоров’я чоловіків надалі. Причому ефект зберігався, навіть якщо згодом змінювалася дієта.
Цікавим виявився також той факт, що вчені виявили зв’язок між регулярним споживанням апельсинового соку та зниженням ризику розвитку проблем із пам’яттю з віком – у середньому на 47%.
Також дослідники вважають, що ягоди, помаранчеві та червоні овочі, а також листова зелень здатні захистити від втрати пам’яті у дорослому віці.
За словами співавтора дослідження доктора Чанчжена Юаня, основною перевагою цього дослідження є його масштаб. Так вченим вдалося відстежувати велику групу чоловіків протягом двох десятків років, що дозволило отримати переконливі результати.
Джерело: Фокус