Остеопороз найчастіше зустрічається у жінок в період менопаузи. Кістки рук, зап’ястя, шийка стегна є найбільш поширеними місцями переломів через остеопороз.
Нове рандомізоване контрольоване дослідження показало, що вживання чорносливу у кількості 5-6 штук на день може призупинити прогресування остеопорозу у жінок в період менопаузи.
Вчені з Пенсільванського університету проаналізували дані 16 досліджень на тваринах, а також інші дослідження науковців. Вони з’ясували, що вживання чорносливу було пов’язане з меншим окислювальним стресом та запаленням, а також із зміцненням кісток.
Результати дослідження опубліковані в журналі Advances in Nutrition.
Вчені багато років вивчали зв’язок між чорносливом і здоров’ям кісток.
«Наше дослідження – найбільше за кількістю учасників. В ньому взяло участь понад 200 жінок в період менопаузи», – вважають вчені.
Науковці виявили, чому ж чорнослив такий корисний.
«У жінок в період менопаузи нижчий рівень естрогену може спровокувати виникнення окисного стресу та запалення, що збільшує ризик ослаблення кісток, яке може призвести до переломів», – каже Конні Роджерс, доцент кафедри дієтології та фізіології Пенсільванського державного університету. Він додає: «Додавання чорносливу в раціон може допомогти захистити кістки жінок».
Джерело: MedicalNewsToday