Їжа відіграє важливу роль у визначенні рівня енергії протягом дня. Деякі продукти можуть допомогти підвищити енергійність, а також допомогти контролювати рівень цукру в крові.
Вчені Гарвардської медичної школи дійшли висновку, що продукти з низьким глікемічним індексом допомагають збільшити енергію та контролювати рівень цукру.
Глікемічний індекс (ГІ) – це важливий показник, що вказує на швидкість, з якою продукт розщеплюється в організмі і перетворюється на глюкозу.
Вчені зазначають, що вибір таких продуктів може допомогти контролювати рівень цукру в крові у довгостроковій перспективі у пацієнтів з діабетом 2 типу.
До продуктів із низьким глікемічним індексом відносяться:
- цільнозернові продукти,
- горіхи,
- овочі з високим вмістом клітковини,
- корисні олії (наприклад, оливкова олія).
Крім того, організація по боротьбі з діабетом у США Diabetes UK заявляє, що є також деякі продукти з низьким глікемічним індексом, які, навпаки, шкідливі для здоров’я. Наприклад, у деяких шоколадних цукерках та чіпсах низький глікемічний індекс, але вони не підходять для пацієнтів із діабетом.
Нагадуємо, дієтолог назвала продукти, у яких фолієвої кислоти більше, ніж у звичайній капусті.
Джерело: Expresso