Вчені з Університету Мічігану виявили, що «ультраоброблена» їжа може викликати звикання. Вони порівнюють цю харчову залежність з залежністю від нікотину. До продуктів, які викликають залежність, вчені віднесли картопляні чіпси, печиво, морозиво, картоплю фрі.
Результати дослідження опубліковані в журналі Addiction.
Згідно з результатами дослідження, «ультраоброблені» продукти викликають нав’язливе бажання їсти нездорову їжу щодня. Вони також можуть впливати на наше самопочуття, змінювати настрій та навіть впливати на роботу мозку. Такі ж зміни вчені спостерігали і у учасників, які мають залежність від нікотину.
Науковці вважають, що така залежність виникає через неприродньо високі дози рафінованих вуглеводів та жиру.
Крім того, до складу ультраобробленої їжі входять смакові добавки та ароматизатори, які дратують смакові рецептори. Тобто людина звикає отримувати «яскравий» смак, в результаті чого натуральна і здорова їжа їй здається не такою смачною.
«Настав час перестати думати про їжу з високим ступенем обробки просто як про їжу, натомість потрібно засвоїти, що така їжа може викликати залежність», — сказала автор дослідження Александра ДіФелічеантоніо.
Джерело: MedicalXpress