Названі продукти, які можуть спровокувати хронічний біль

Якщо раціон складається з продуктів з великим вмістом жирів, це може спровокувати хронічний біль та підвищену чутливість організму до болю. До такого висновку прийшли нейробіологи з Техаського університету.

Результати дослідження опубліковані в журналі Scientific Reports.

Науковці провели дослідження із двома групами мишей:

  • перша група впродовж восьми тижнів отримувала звичайну їжу;
  • другу групу годували продуктами з високим вмістом жирів.

При цьому вчені склали раціон мишей другої групи таким чином, щоб прискорити розвиток ожиріння чи діабету. Оскільки ці захворювання можуть призвести до виникнення невропатичного болю.

Це вид болю, який на відміну від звичайного виникає не внаслідок реакції на фізичне пошкодження, а в результаті патологічного збудження нейронів у периферичній або центральній нервовій системі, що відповідають за реакцію на фізичне пошкодження організму (звичайний біль).

Дослідники побачили прямий зв’язок між дієтою з високим вмістом жирів та аномально високою чутливістю організму до больових стимулів та хронічного болю.

Крім того, виявилося що їжа з високим вмістом жирів призводить до алодинії — це біль внаслідок впливу подразників, які зазвичай її не викликають.

Зазначається, що люди з аллодинією можуть відчувати біль або дискомфорт, пропускаючи щітку через волосся, бриючи обличчя або ноги, торкаючись помірно гарячих предметів.

Джерело: Новини Live


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook