Багаторічні дослідження показали, як можна знизити ризик потенційно смертельної хвороби – раку стравоходу.
Вчені з Тегерансього університету і з національного інституту раку США з’ясували, що дуже гарячі напої можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку стравоходу. Це досить поширене злоякісне утворення, яке займає 6 місце серед усіх онкологічних патологій.
Результати дослідження опубліковані на сайті National Library of Medicine.
Вчені дійшли висновку, що гарячі чай та кава, які мають температуру понад 65°C, можуть збільшувати ризик розвитку раку стравоходу.
Вчені досліджували понад 50 000 осіб, які пили чай та каву. Дослідження показало, що ті, хто пили напої з температурою понад 65°C, мали значно більший ризик розвитку раку стравоходу, ніж ті, хто пили напої з нижчою температурою.
Вчені пояснюють, що споживання гарячих напоїв може пошкодити тканини стравоходу, і це може призвести до розвитку раку. Це особливо стосується людей, які курять та вживають алкоголь, оскільки ці фактори можуть підвищувати ризик розвитку раку стравоходу ще більше.
Джерело: TimesNow