фрукти ягоди

Фрукти та ягоди – користь або шкода?

Сучасна людина може насолоджуватись фруктами та ягодами в будь-яку пору року. Та попри це ми з нетерпінням чекаємо літа та настання справжнього фруктово-ягідного сезону. Чому? По-перше, дари природи в цей час завжди свіжі та дуже смачні. По-друге, сезонні фрукти містять безліч вітамінів і ми небезпідставно вважаємо, що це корисно. І по-третє (хоча цей пункт у списку пріоритетів у багатьох стоїть першим), – фруктово-ягідна дієта надає шанс швидко схуднути. Принаймні, чимало людей думає саме так. Чи справедливо це та чи завжди ягоди і фрукти нам на користь? Спробуємо розібратися.

Cхуднути або набрати?

Звісно, люди, які стверджують, що за допомогою ягід та фруктів можна позбутися зайвих кілограмів, мають рацію. Насамперед тому, що натуральні смаколики – низькокалорійні. Тож, на перший погляд, заміна тістечок малиною та полуницею здається цілком логічною. Якби не одне «але». Фрукти та ягоди містять прості вуглеводи – фруктозу та глюкозу, до того ж у чималій кількості. Саме вони становлять загрозу для нашої фігури. На думку деяких вчених, найбільш небезпечною в сенсі збільшення маси тіла є саме фруктоза, на яку багаті природні солодощі. Це довели проведені в Каліфорнії (США) дослідження, в яких взяли участь дві групи добровольців. Одна з них харчувалася продуктами з великою кількістю глюкози, інша – з переважним вмістом фруктози. Після завершення експерименту з’ясувалося, що друга група добровольців не лише набрала більше ваги, характерним для неї було накопичення в досліджуваних небезпечного внутрішньочеревного жиру. У багатьох учасників помітно збільшився рівень «поганого» холестерину (ліпопротеїну низької щільності), а також тригліцеридів та аполіпопротеїну-В (білку, що сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок) в крові. Ось вам і ягідки!
полнеют ли от фруктов

Заради справедливості слід зауважити, що багато вчених вважають висновки щодо шкідливості природних ласощів передчасними та такими що потребують більш серйозних досліджень. Адже невідомо, в якій кількості учасники експерименту вживали ягоди та фрукти. Можливо, справа саме в цьому?

Без обмежень?

Фрукти та ягоди – основне джерело органічних кислот. Вони є природними концентратами функціональних інгредієнтів – вітамінів і мінералів. Що це означає для нас? Безліч корисних для здоров’я ефектів: фрукти та ягоди покращують перистальтику кишківника, сприяють виділенню травних соків, чинять протизапальну і антисептичну дії. До того ж, певні фрукти й ягоди корисні для психіки людини. У 2018 році вчені з медичного центру Маунт-Синай (США) опублікували результати досліджень, під час яких з’ясували, що виноград містить дигідрокофейну кислоту і мальвідін-3′-О-глюкозид. Ці природні сполуки здатні зменшувати прояви депресії.

сезон клубники

Отже, постає питання: чи можуть ці корисні дари природи завдати нам шкоди? Так, якщо вживати їх без обмежень. Дочекавшись розпалу сезону, ми часто намагаємось « вітамінізувати» себе на рік вперед , забуваючи про помірність. Чому б не дозволити собі наїстися полуницею або черешнею досхочу, адже літо таке швидкоплинне! Ще й малечу заохочуємо – їж на здоров’я. Але в таких випадках про здоров’я вже не йдеться! Будь-який найкорисніший продукт у надмірних кількостях перетворюється на шкідливий. Органічні кислоти, що покращують перистальтику, можуть спричинити її порушення, якщо їх забагато. Медицина не заперечує та навіть рекомендує певні ягоди та фрукти для лікування шлунково-кишкового тракту, сечостатевої та серцево-судинної систем, але при безконтрольному вживанні вони можуть призвести до загострення запальних процесів. Наша улюблена полуниця містить саліцилати – природний аспірин, який в деяких людей, зокрема хворих на бронхіальну астму, здатний спровокувати напад задухи. Певні білки в складі малини та вишні (та й тієї ж полуниці!) часто стають причиною висипу на шкірі в дітей та дорослих, схильних до алергії. А якщо повернутися до теми схуднення за допомогою ягід та фруктів, то тут нам стануть у пригоді прості розрахунки.

ягоды

Пам’ятка для тих, хто худне

Всі, хто дбають про здоров’я та струнку фігуру, добре знають, яку важливу роль у підтримці фізичної форми відіграє контроль за споживанням вуглеводів. Вуглеводи (або сахариди) – це своєрідні «батарейки», що заряджають організм енергією. Нестача цих речовин в раціоні є причиною швидкої втомлюваності, млявості, дратівливості, зниження розумової та фізичної активності. Водночас надлишок вуглеводів, особливо простих, на кшталт глюкози та фруктози, може призвести до ожиріння. В результаті метаболізму зайвий цукор перетворюється на жир, який відкладається в організмі «на чорний день». Цей прадавній механізм природа створила, щоб захистити людину від голоду – коли бракує їжі, накопичений жир легко розщеплюється із вивільненням життєво необхідної енергії. Однак у сучасної людини їжі вдосталь. І ми їмо не тому, що голодні, а заради задоволення. Нам подобаються солодкі продукти, а фрукти та ягоди – це природні солодощі. Вони містять ті самі прості цукри – глюкозу та фруктозу. За даними Американської асоціації серця (American Heart Association), добова норма споживання цукру для жінок становить 26г, для чоловіків – 36г. А тепер проведемо невеликий розрахунок. Уявіть, що замість вечері ви вирішили поласувати кілограмом полуниці – смачного багато не буває! Виявляється, одна склянка цієї червоної ягоди містить 7г цукру. В кілограмі таких склянок не менше чотирьох, тож за вечерю ми отримаємо 28г цукру! Лише за один прийом їжі. А якщо врахувати чай з цукром, каву та інші продукти (виробники додають цукор майже всюди, навіть до солінь) – якою буде спожита за добу доза? Тож доведеться робити висновки – що занадто, то не здраво!

Контроль понад усе!

Втім, на думку фахівців, існують ягоди і фрукти, які сприяють зниженню ваги. Зверніть увагу – йдеться не про дієту для схуднення, а про контроль над масою тіла! Вчені з Гарвардського університету протягом 25 років спостерігали за групою зі 125 000 чоловіків і жінок віком 27-65 років, відстежуючи їхній раціон, звички та вагу. Що ж вони з’ясували? Підвищений вміст у раціоні флавоноїдів, антоцианінів і флавонолів, що містяться в чорниці, полуниці, яблуках, грушах і апельсинах чинить на фігуру позитивний вплив. Люди, які вживали одну чашку зазначених ягід або фруктів на день, за 4 роки зменшили вагу на 100 грамів. Звісно, такий результат навряд чи надихне тих, хто бажає якнайшвидше схуднути, проте… Якщо смакувати цими ягодами та фруктами п’ять разів на тиждень без зміни звичного раціону, можна скинути півкіло за той самий період без додаткових зусиль. Тобто продукти з вмістом природних флавоноїдів здатні щонайменше допомогти контролювати вагу. А в поєднанні з раціональним харчуванням та заняттями спортом – призвести до більш вагомого результату.
Однак переважна більшість фахівців у галузі харчування і контролю ваги дедалі більше схиляється до думки, що універсальних дієт не існує. Проте існує доволі універсальна формула підтримки хорошої форми – збалансований раціон плюс помірна фізична активність. Беріть на озброєння та будьте здорові!

фруктовая диета


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook