Рис є невід’ємною їжею більше половини населення світу. Дієтологи розповіли, що краще для здоров’я людини: споживання білого або коричневого рису.
Коричневий або «нешліфований» рис означає, що зерно проходить тільки один процес помелу. Подальше подрібнення рису дає нам «полірований» або білий рис. Коли зерно обробляється, з нього видаляється більша частину поживних речовин.
«Цільне зерно зберігає як свої висівки, так і зародок, тоді як у оброблених зернах це покриття зазвичай видалено», – пояснює дієтолог Кетрін Перес.
У приготуванні білий рис займає менше часу порівняно з коричневим, пояснює дієтолог Тесса Нгуєн.
Крім того, білий рис втрачає багато поживних речовин, коли з нього зникає оболонка. Він може підвищити рівень цукру в крові або сприяти діабету та збільшенню ваги. Коричневий рис гарна альтернатива обробленому зерну.
Кетрін Перес підкреслює, що оскільки коричневий рис є складним вуглеводом, він, як правило, забезпечує більше клітковини, вітамінів і мінералів (наприклад, заліза) і може забезпечити більше енергії порівняно з білим рисом. Більш того, цілі зерна – це гарні антиоксиданти.
Деякі дослідження показують, що цільні зерна можуть допомогти знизити рівень цукру в крові та знизити ризик розвитку діабету 2 типу. Додаткові дослідження пов’язують коричневий рис зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань і зниженням маси тіла.
Поживна цінність однієї чашки коричневого рису становить:
- Калорії: 238;
- Жири: 1,87 г;
- Вуглеводи: 49,5 г;
- Білки: 5,32 г;
- Клітковина: 3,12 г;
- Тіамін: 0,345 мг;
- Ніацин: 4,97 мг;
- Вітамін B6: 0,238 мг;
- Магній: 76 мг;
- Фосфор: 199 мг;
- Залізо: 1,09 мг;
- Цинк: 1,38 мг.
Поживна цінність однієї чашки білого рису становить:
- Калорії: 204;
- Жири: 0,442 г;
- Вуглеводи: 44,2 г;
- Білки: 4,22 г;
- Клітковина: 0,63 г;
- Тіамін: 0,256 мг;
- Ніацин: 2,32 мг;
- Вітамін B6: 0,145 мг;
- Магній: 19 мг;
- Фосфор: 67,9 мг;
- Залізо: 1,88 мг;
- Цинк: 0,774 мг.
Нагадуємо, раніше лікар назвала продукти, які можуть погіршити зір.
Джерело: Yahoo
Будьте в курсі всіх останніх новин у сфері медицини та фармації. Підписуйтесь на наш Telegram-канал.