рис

Дієтологи пояснили, який рис найбільш корисний – білий або коричневий

Рис є невід’ємною їжею більше половини населення світу. Дієтологи розповіли, що краще для здоров’я людини: споживання білого або коричневого рису.

Коричневий або «нешліфований» рис означає, що зерно проходить тільки один процес помелу. Подальше подрібнення рису дає нам «полірований» або білий рис. Коли зерно обробляється, з нього видаляється більша частину поживних речовин.

«Цільне зерно зберігає як свої висівки, так і зародок, тоді як у оброблених зернах це покриття зазвичай видалено», – пояснює дієтолог Кетрін Перес.

У приготуванні білий рис займає менше часу порівняно з коричневим, пояснює дієтолог Тесса Нгуєн.

Крім того, білий рис втрачає багато поживних речовин, коли з нього зникає оболонка. Він може підвищити рівень цукру в крові або сприяти діабету та збільшенню ваги. Коричневий рис гарна альтернатива обробленому зерну.

Кетрін Перес підкреслює, що оскільки коричневий рис є складним вуглеводом, він, як правило, забезпечує більше клітковини, вітамінів і мінералів (наприклад, заліза) і може забезпечити більше енергії порівняно з білим рисом. Більш того, цілі зерна – це гарні антиоксиданти.

Деякі дослідження показують, що цільні зерна можуть допомогти знизити рівень цукру в крові та знизити ризик розвитку діабету 2 типу.  Додаткові дослідження пов’язують коричневий рис зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань і зниженням маси тіла.

Поживна цінність однієї чашки коричневого рису становить:

  • Калорії: 238;
  • Жири: 1,87 г;
  • Вуглеводи: 49,5 г;
  • Білки: 5,32 г;
  • Клітковина: 3,12 г;
  • Тіамін: 0,345 мг;
  • Ніацин: 4,97 мг;
  • Вітамін B6: 0,238 мг;
  • Магній: 76 мг;
  • Фосфор: 199 мг;
  • Залізо: 1,09 мг;
  • Цинк: 1,38 мг.

Поживна цінність однієї чашки білого рису становить:

  • Калорії: 204;
  • Жири: 0,442 г;
  • Вуглеводи: 44,2 г;
  • Білки: 4,22 г;
  • Клітковина: 0,63 г;
  • Тіамін: 0,256 мг;
  • Ніацин: 2,32 мг;
  • Вітамін B6: 0,145 мг;
  • Магній: 19 мг;
  • Фосфор: 67,9 мг;
  • Залізо: 1,88 мг;
  • Цинк: 0,774 мг.

Нагадуємо, раніше лікар назвала продукти, які можуть погіршити зір.

Джерело: Yahoo

Будьте в курсі всіх останніх новин у сфері медицини та фармації. Підписуйтесь на наш Telegram-канал.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook