Дієтолог дала поради, як зробити каву корисною для здоров’я

Кава, крім приємного смаку і аромату, дає заряд енергії.⁣⁣ Але до вживання цього напою потрібно підходити за правилом – “в міру все добре”. А щоб кава була корисною, крім помірності у вживанні, необхідно також правильно вибрати і приготувати її.⁣⁣

Як зробити каву корисною для здоров’я, розповіла дієтолог Світлана Фус.

На своїй сторінці в Інстаграм Світлана Фус дала декілька порад щодо приготування кави, також вона розповіла, кому важливо пити цей напій.

Зі слів дієтолога, краще купувати каву в зернах. Мелена втрачає частину свого аромату, тому найсмачніша буде подрібнена безпосередньо перед заваркою.

Дієтолог радить уникати розчинної кави, яку отримують в результаті складних промислових процесів.

Найгірша кава типу 3 в 1 або розчинний кавовий напій в пакетах. Там міститься багато цукру, шкідливих жирів та емульгаторів. Та й підсилювачі смаку і запаху, які додають в таку каву, можуть негативно вплинути на роботу печінки. Натуральна ж кава для печінки не тільки не шкідлива, а в розумних кількостях корисна. Цю користь визначають наявність гіркоти і антиоксидантів в зернах. Але слід згадати про те, що молоко і вершки, додані в каву, знижують активність кавових антиоксидантів, ускладнюють їх засвоєння організмом.

Світлана Фус радить уникати популярного виду приготування кави. Дехто заливає каву окропом і настоює напій. В такій каві багато дітерпенів – кафестола і кахвеола. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень “поганого” холестерину в крові і негативно впливати на роботу печінки.

Щоб убезпечити себе від кахвеолу і кафестолу, потрібно використовувати паперові фільтри. При цьому через фільтр без перешкод проходять в напій цінні для здоров’я поліфеноли – антиоксиданти, що містяться в кавових зернах.⁣⁣

Дієтолог радить не кип’ятити каву, тоді вона втрачає не тільки смак, але і користь. З неї виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу, руйнуються ефірні масла з корисними антиоксидантами.⁣⁣ Скло і якісна нержавіюча сталь – найбільш безпечні, нетоксичні матеріали. Їх дієтолог рекомендує використовувати при заварюванні кави.⁣⁣⠀

Зі слів Світлани Фус, краще не пити каву натщесерце, тоді вона подразнює слизову шлунка. Також не потрібно вживати каву разом з їжею, що містять залізо.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook