Чим вище резистентність до інсуліну, тим більший ризик виникнення інсульту – вчені

Дослідження, проведене за участю 100.000 добровольців з діабетом 2 типу, представлене на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету, показало, що ризик інсульту зростає у пацієнтів, які мають резистентність до інсуліну.

Під резистентністю до інсуліну розуміють знижену чутливість чи реактивність до метаболічної дії інсуліну, яка зумовлена впливом генетичних, а також зовнішніх факторів. Цей стан характеризується незначним рівнем поглинання глюкози периферичними тканинами організму під дією препарату, що є результатом резистентності клітин, а також тканин різних органів до цукрознижувальної дії цього гормону.

Доктор Олександр Забала та його колеги з Каролінскього інституту, дослідники з Гетеборгського університету для дослідження використовували розраховану швидкість утилізації глюкози (eGDR) як міру резистентності до інсуліну.

Як повідомляється, визначення інсулінорезистентності за eGDR є простим, доступним методом та не потребує спеціального оснащення.

Аналіз показав, що чим вище резистентність до інсуліну, тим більше ймовірність, що людина перенесе інсульт.

Доктор Олександр Забала сказав: «Дані нашого дослідження можна використовувати, аби уберегти пацієнтів із захворюванням на цукровий діабет від розвитку інсульту».

Джерело: MedicalXpress


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook