Сьогодні:14 August, 2020
Испания

7 смаків іспанської кухні

Вгадайте, в якій країні фармацевти не поспішають на пенсію? Підказка: у тій самій, де багато людей віком понад 100 років, і це не лежачі хворі, а бадьорі і цілком дієздатні дідусі та бабусі, які допізна спілкуються в ресторанчиках місцевої кухні, ходять на концерти і гуляють галасливими компаніями. І сидіти вдома їм просто нудно. А ще ця нація, згідно з індексом Bloomberg, минулого року посіла перше місце серед 169 країн як найбільш здорова у світі. Не останньою чергою завдяки кулінарним звичкам. Вже здогадалися? Тож, поговорімо про іспанську кухню.

У контексті останніх подій тема здоров’я в Іспанії – злегка провокаційна. Але сумнозвісна пандемія не має стосунку до способу життя, який вивів батьківщину Гауді в лідери за активним довголіттям.

Крім того, зараз, замкнені у своїх містах, ми дедалі гостріше відчуваємо потребу зірватися з місця й вирушити в мандри. Кудись до моря, сонця, і щоб люди навколо посміхалися, і життя було смачним і трохи пряним, але без перебору.

Отже, завжди можна влаштувати собі гастротур до Іспанії, не виходячи з дому. І водночас освоїти деякі фішки. До речі, кулінарна традиція нащадків вестготів є зовсім нескладною. Увесь фокус – у поєднанні продуктів та якості інгредієнтів.

І одразу зауважимо: якщо досі про страви країни фламенко у вас було туманне уявлення, то… не лише у вас!

Іспанська кухня – це 17 різних кухонь, адже в кожному регіоні є свої особливості. Але є і спільне – оливкова олія, часник, солодкий перець, ароматичні трави та вино.

Нижче – кілька традиційних рецептів, що допоможуть влаштувати сніданок, обід і навіть вечерю в іспанському стилі. Страви підібрано на основі особистого досвіду, оскільки автор – великий фанат Іспанії та її гастрономічних традицій.

Tomata tostada

Простіше кажучи, тост із помідорами. Класичний іспанський сніданок, у компанію до якого йдуть свіжозварена кава, апельсиновий фреш (абсолютний must have у цій пекучо-сонячній країні!) і хамон.

Томата тостада – це тости зі світлого або темного хліба, просочені або натерті свіжим помідором та оливковою олією, посипані сіллю.

Готується елементарно: натираємо на тертці свіжий помідор, намазуємо ним тост, солимо і щедро поливаємо оливковою олією. Оце й усе. До речі, ¡muy rico!, що іспанською означає «дуже смачно».тосты на завтрак

Тортилья із салямі

Не плутати з мексиканським коржем, що має ідентичну назву!

Іспанська тортилья – ще одне національне блюдо, яким воліють снідати в цій прекрасній країні.

По суті, це омлет на оливковій олії з картоплею та цибулею. Кажуть, вперше її приготувала наваррська селянка. За іншими джерелами, монахи-картезіанці. Як би там не було, тортилья відома аж із XVII ст. Упродовж тривалого часу вона вважалася їжею бідняків. А сьогодні в іспанських барах її сервірують у бутерброді і подають як закуску. До складу базового рецепту входять картопля, яйце і цибуля. А це – його ковбасна варіація. 

Нам потрібно:

  • картопля – 8 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сир – 150 г;
  • яйця – 6 шт.;
  • салямі – 200 г;
  • сіль, перець, зелень.

Готуємо:

  1. Салямі тонко нарізаємо, обсмажуємо. Викладаємо на тарілку. У цій самій сковороді обсмажуємо дрібно нарізані картоплю й цибулю. 
  2. У великій мисці збиваємо яйця, додаємо тертий сир, салямі, картоплю. Добре перемішуємо.
  3. Ставимо на вогонь на 5 хвилин, щоб яйця загусли. Потім прибираємо в духовку, до утворення хрусткої скоринки. Подається іспанська тортилья порціями. Добре поєднується зі свіжими овочами, наприклад, з помідором або шпинатом. Хороший скуштувати шматочок Іспанії. Між іншим, у мадридському ресторанчику такий сніданок може коштувати 10-12 євро. А ми його приготували і дешевше, і швидше. тортилья

Тож ¡Buen provecho!, або з іспанської – смачного!

Кава BonBon

Який сніданок може бути без кави? Особливо в Іспанії.

Для іспанців кавування – це ритуал. Уся країна «сидить» на кофеїні, незалежно від провінції або часу доби. Пишеш друзям о десятій вечора, а вони відповідають: «Я у кав’ярні, п’ю каву». Серйозно?! І живуть до 100 років… Напевно, справа все ж таки в якості – і зерен кави, і життя. 

А з урахуванням того факту, що в іспанців у пошані простота, рецепт славнозвісної кави BonBon нескладний. кофе по-испански

Нам потрібно:

  • гаряча чорна кава – ½ склянки;
  • згущене молоко – 50 мл;
  • кубики льоду – 2-3 шт. (за бажанням).

Готуємо: 

  1. У суху склянку на дно вливаємо згущене молоко. Краще використовувати довгу барну ложку, щоб не забруднити краї склянки. Якщо все ж таки забруднили, обережно витираємо серветкою. 
  2. Чорну каву проціджуємо і обережно вливаємо у склянку. Не перемішувати, щоб чітко було видно обидва шари.
  3. Третій шар необов’язковий, оригінальна іспанська кава BonBon – саме у 2 шари. Але він надає напою особливого присмаку. І є актуальним у сильну спеку. Змішуємо у блендері 20 мл кави і кубики льоду. Збиваємо інгредієнти в густу піну і викладаємо ложкою рівномірним шаром на напій.
  4. Подавати краще в айріш-склянці (склянка для лате).

¡Buen provecho! 

До речі, BonBon перекладається як «цукерка».

Заборонене слово «чайник»

Насправді не заборонене – просто непотрібне. Слово la tetera в перекладі з іспанської означає «чайник», проте у звичайному житті його рідко можна почути. Усе через те, що сам предмет у країні майже не використовують, адже ця нація віддає перевагу каві.Испания

Баскський рибний пудинг

Отже, поснідали. На обід можемо приготувати ніжний, соковитий пудинг, що буквально тане в роті! У загадковій Країні Басків, мова якої не входить до жодної лінгвістичної групи, тобто є абсолютно унікальною, народився цей рецепт. Аромат чудовий. Смак приголомшливий. Просто диво, а не страва. І нескладна в приготуванні.

Цікаво, що цей рецепт – від зіркового мішленівського кухаря Карлоса Аргуіньяно.рыбный пудинг

Нам потрібно:

  • рибний фарш: хек, тріска – 1 кг;
  • густий томатний сік – ¼ л;
  • вершки 10 % – ¼ л;
  • сіль, перець за смаком;
  • 6 цілих яєць і 2 білки;
  • вершкове масло;
  • панірувальні сухарі;
  • очищені креветки – 12 шт. (для прикрашання).

Готуємо:

  1. Збиваємо міксером цілі яйця із сіллю та перцем. Окремо збиваємо 2 білки і обережно додаємо в яєчну суміш. Потім додаємо томатний сік і акуратно перемішуємо.
  2. Додаємо вершки і рибний фарш. Перемішуємо.
  3. Форму змащуємо вершковим маслом і посипаємо панірувальними сухарями.
  4. Виливаємо суміш у форму, ставимо її в глибоке деко з водою і відправляємо до гарячої духовки при 175 градусах приблизно на 40 хвилин. Виймаємо і даємо охолонути (за бажанням).
  5. Прикрашаємо за бажанням.

І ось ви вже не вдома, а в одному з відомих мішленівських ресторанів! 

¡Buen provecho!

Пиріг Сантьяго

А що до чаю? Або, в іспанському варіанті, – до кави чи вина?

Наприклад, цей чудовий пиріг, також родом з півночі (точніше – з провінції Галісія), випікається без грама борошна! Його з успіхом замінив подрібнений мигдаль. Пиріг дуже смачний, ніжний, хрусткий. І ситний, тож, кличте гостей заздалегідь!пирог Сантьяго

Нам потрібно:

  • мигдаль – 250 г;
  • цукор – 250 г;
  • яйце – 4 шт.;
  • лікер (наприклад, кавовий калуа або бейліс) – 30 мл;
  • лимонна цедра – 3-4 ч. л.

Готуємо:

  1. Мигдаль заливаємо окропом і залишаємо на 10-15 хвилин. З кожного зернятка знімаємо коричневу шкірку. Буде краще, якщо очищений від шкірки мигдаль трохи підсушити в духовці, після чого подрібнити в комбайні. У вас має вийти мигдальна крупка. Простіший варіант – купувати вже очищений мигдаль. 
  2. Яйця збиваємо міксером або вінчиком до утворення пишної піни, і вже після цього додаємо потроху цукор, продовжуючи збивати.
  3. Коли яєчна суміш стане кремовою, трохи в’язкою і значно збільшиться в об’ємі – час додавати лікер.
  4. Частинами, дуже акуратно рухаючи вінчик знизу вгору, домішуємо подрібнений мигдаль.
  5. На дно форми з роз’ємними боками вкладаємо аркуш паперу для випічки. Дно і боки форми змащуємо вершковим маслом і припудрюємо борошном. Виливаємо тісто і ставимо до вже розігрітої до 180 градусів духовки (на середню полицю).
  6. На випічку пирога потрібно 25-30 хвилин. Якщо верх почне підгоряти – накрити листом фольги. Готовий пиріг залишаємо вистигати у формі. Коли пиріг охолоне, перекладаємо на тарілку і прикрашаємо цукровою пудрою.

Для більш витонченого смаку до пирога додають невелику кількість лимонної цедри, кориці, іноді хересу. Ніжна консистенція, приємний мигдальний аромат, божественний смак!

¡Buen provecho! Смачного!

Заморожений хліб

Якщо ви приїхали в гості до іспанців, вас може вразити батон, знайдений у морозильнику. Тут це звичайна справа: хліб купується на кілька днів і відправляється до морозилки, щоб його корисні властивості та смакові якості зберігалися максимально довго. Хліб розморожують і заморожують, але тільки цілі буханки: скибочки для тостів зберігають звичним для нас способом.

Crema Catalana

Цю смакоту рекомендують спробувати всім, хто їде до Каталонії взагалі і до Барселони зокрема. Цікаво, що вперше улюблений усіма крем згадувався в кулінарній книзі ще у XIV ст.!

За легендою, крем виник випадково.  Одна не надто вправна черниця зіпсувала крем-брюле, готуючи його до приїзду єпископа. І щоб урятувати невдалий десерт, вирішила облагородити його цукром. Вийшло так собі. І тоді черниця згарячу підпалила цукор пальником. Єпископу подали десерт відразу ж, зі ще гарячою карамеллю, і він, природно, обпікся.

– Crema! (обпікає – кат.) – крикнув єпископ. Так народився знаменитий десерт Crema catalana!десерт

Нам потрібно:

  • молоко – 1 л;
  • жовтки – 8 шт.;
  • цукор – 100 г;
  • цедра 1 лимону;
  • паличка кориці;
  • кукурудзяний крохмаль – 30 г.

Готуємо:

  1. Молоко потрібно закип’ятити з корицею і лимонною цедрою, дати настоятися 15 хвилин, дістати спеції.
  2. Жовтки збити з цукром, додати крохмаль, усе перемішати до однорідності, влити в молоко, ще раз перемішати, поставити на маленький вогонь і варити до загустіння.
  3. Розкласти у креманки, остудити. Перед подачею посипати цукром і підпалити пальником.

¡Buen provecho!

Сангрія класична

«Насолоджуйся сангрією – насолоджуйся життям!» – так кажуть іспанці. Не дивно, адже вони знають, як освіжитися у спеку і водночас отримати легке приємне сп’яніння. Справжня свіжа сангрія дуже смачна. І готується до неподобства просто.сангрия

Нам потрібно:

  • сезонні фрукти та ягоди;
  • м’ята;
  • вино сухе біле або червоне / шампанське / пиво;
  • вода питна;
  • лід.

Готуємо:

  1. Сезонні фрукти нарізаємо у глечик (дуже бажано в загальній масі мати апельсин зі шкіркою, а якщо є ще й груша – чудово, вона додасть аромату), туди ж кладемо ягоди та м’яту.
  2. Беремо 0,5 пляшки сухого червоного вина (сухого білого вина, шампанського, пива), відповідну кількість питної води, заливаємо фруктово-ягідну нарізку (займає приблизно 1/3 глечика).
  3. Щільно обмотуємо харчовою плівкою і на 2 години ставимо у холодильник. 

Все готово! Лід додаємо за смаком.

Цей рецепт автору підказав кухар у межах майстер-класу з іспанської кухні. Не хвилюйтеся, кислим не буде – ягоди та фрукти додадуть вину приємну ароматну солодкість.сангрия рецепт

Кола з вином – сангрія для бідних

Існує в гарячій Іспанії й інший варіант сангрії, ще простіший – просто змішати колу з вином (зветься цей мікс «калимочо»). Напій придумали в Країні Басків, і незабаром він поширився по всій країні. Іноді в коктейль додають аніс. Калимочо популярний серед молоді через низьку ціну: тінейджери купують найдешевше вино в тетрапаках. Такий раптовий рецепт.

P.S. Для любителів чогось міцнішого – водою можна не розбавляти. 

***

Отже, смакуємо, пригощаємо близьких і друзів та створюємо легку приємну атмосферу! І незабаром ми вже не вдома за своїм столом, а в пристрасній Іспанії з тонким ароматом цитрусових насолоджуємося кожною миттю життя.


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook


Viber viber  Telegram telegram