Сьогодні:27 October, 2021

З харчових відходів почали виготовляти антибактеріальні пов’язки

Вчені Наньянського технологічного університету, що у Сінгапурі, вирішили з харчових відходів виготовляти антибактеріальні пов’язки. Вони придумали, як з лушпиння рослини виготовляти справжні антибактеріальні гелеві пов’язки.

Нова технологія розроблена за участю Вільяма Чена, директора програми харчових наук і технологій Наньянського технологічного університету.

Для цього вчені вирішили використовувати фрукт дуріан. У процесі переробки з лушпиння фрукту добувають целюлозу, яку потім змішують з гліцерином. В результаті вони отримують м’яку суміш, яка нагаду за консистенцією гідрогель. З цієї суміші і виготовляють пов’язки.

Відомо, що населення Сінгапуру щорічно вживає близько 12 млн цих фруктів, після чого залишається величезна кількість відходів. Раніше насіння та лушпиння від фруктів спалювали, але це негативно впливає на навколишнє середовище. Тому нова розробка вчених допоможе вирішити одразу декілька проблем.

Науковці додають, що їхнім методом можна переробляти й інші харчові відходи, зокрема соєві боби і відпрацьоване зерно. Наразі вони відзначають, що їх пов’язки краще охолоджують і зволожують рани, сприяючи швидкому їх загоєнню, ніж ті, що були раніше.

Крім того, їх пов’язки будуть коштувати в рази дешевше.

Джерело: Reuters


Гарна стаття, чи не так? Поділіться з друзями!

Facebook