Від початку тижня в різних областях України – Волинській, Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Херсонській та Київській – госпіталізовано шестеро людей з попереднім діагнозом «ботулізм».
Серед причин, що викликали захворювання, спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб називають вживання смаженої та в’яленої річкової риби власного приготування чи невідомого виробництва, домашніх консервів.
Про це повідомляє Центр громадського здоров`я на офіційному сайті.
У ЦГЗ нагадують, що ботулізм може призвести до тяжких наслідків. Як влітку вберегтись від цього захворювання?
Влітку, коли температура повітря підвищується, слід бути уважними до умов зберігання та приготування їжі. Тому, щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання наступних продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання/транспортування:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва.
У ЦГЗ також розповіли, які симптоми має ботулізм. Це:
- порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Нагадуємо, раніше у ЦГЗ розповіли, як захиститися від холери під час війни.
Джерело: ЦГЗ МОЗ України
Будьте в курсі всіх останніх новин у сфері медицини та фармації. Підписуйтесь на наш Telegram-канал.