Перед тим, як почати вживати які-небудь ліки, потрібно ознайомитися з інструкцією, дозуванням і сумісністю з іншими продуктами.
Наприклад, грейпфрут категорично не можна вживати з деякими ліками. Які наслідки для організму будуть від такого поєднання, розповів терапевт та кардіолог Владислав Самарський в Instagram.
За словами лікаря, фуранокумарини, які містяться в грейпфруті, мають властивості блокувати ферменти (CYP3A4). Однак, саме за допомогою них відбувається метаболізм деяких лікарських засобів, таким чином підвищуючи їхню концентрацію в крові.
Зокрема, це призводить до передозування, немов прийняли не одну пігулку, а три чи навіть сім. До того ж деякі ліки в поєднанні із грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом дають побічні ефекти.
Важливо, що навіть склянка грейпфрутового соку (250 мл) може спричинити пригнічення CYP3A4 протягом 24-48 годин.
Ось декілька препаратів, з якими не можна поєднувати цей фрукт:
- антибіотики (Кларитроміцин, Еритроміцин);
- статини (Аторвастатин, Ловастатин, Симвастатин);
- блокатори кальцієвих каналів (Дилтіазем, Фелодипін, Ніфедипін, Верапаміл);
- антигістамінні (препарати від алергії);
- імуносупресанти;
- антиаритміки (Аміодарон);
- препарати для лікування еректильної дисфункції.
Прийом грейпфрутового соку та фелодипіну (препарат для зниження артеріального тиску) призведе до підвищення концентрації в крові до 2-3 разів.
В результаті відбудеться надмірне зниження тиску, підвищення частоти серцевих скорочень та виникнення побічних ефектів – головний біль.