Чай – це один із найпопулярніших напоїв у світі. Вчені з’ясували, що зелений чай має такі ж корисні властивості, як і чорний. Єдина суттєва відмінність – це рівень кофеїну: у чорному чаї його більше. Причина такої подібності в тому, що зелений і чорний чай ㅡ це листя однієї рослини. Різниця лише у технології обробки.
Але є й інші корисні види чаю, про які мало хто знає.
Чай матчу
Матча – це висококонцентрований зелений чай. Його відрізняє яскравий смак із пікантними нотками. Саме цей чай використовують у японських чайних церемоніях. Він має ряд корисних властивостей:
- позитивно впливає на обмін речовин. Вважається, що він корисний при діабеті, серцевих захворюваннях, підтримує нормальну роботу травлення та допомагає скинути вагу;
- може знизити рівень стресу;
- підвищує концентрацію внаслідок високого вмісту кофеїну;
- має антиоксидантні властивості.
Іван-чай
Іван-чай – це рослина з фіолетовими або рожевими квітками та клиноподібним листям. Завдяки безлічі активних складових, серед яких танін, пектин, флавоноїди, кислоти, мікроелементи, вітаміни А і С, Іван-чай має такі корисні властивості: протимікробну, болезаспокійливу, в’яжучу, протизапальну, протигрибкову, спазмолітичну, пом’якшувальну, і навіть протипухлинну дію.
Гречаний чай
Гречаний чай вважається популярним напоєм у Кореї, Китаї та Японії. Його популярність зростає, тому нерідко його можна зустріти на полицях магазинів та у кафе.
Вважається, що гречаний чай допомагає:
- при набряках ніг при варикозній хворобі;
- покращити кровообіг;
- знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань;
- покращити роботу нирок при нирковій недостатності.
Ромашковий чай
Ромашковий чай – це трав’яний напій. Він не містить кофеїну, має заспокійливий ефект і може допомогти заснути. Причина такого ефекту – антиоксидантна речовина, яка зменшує тривожність.
Джерело: 24 канал