Категорії
Краса та здоров'я

Вітамін D, імунітет та COVID-19


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rap01/rap.in.ua/www/wp-content/plugins/wp-random-post-inside/wprpi_functions.php on line 226

Ми продовжуємо розповідати нашим читачам про вітамін D. Цього разу хочемо звернути вашу увагу на його роль у захисті організму від інфекцій. Чому міцний імунітет неможливий без цього вітаміну та чи зменшує він ризик тяжкого перебігу коронавірусної хвороби?

За останні роки уявлення про значення і роль вітаміну D значно розширилися. Якщо 30-40 років тому вважалося, що основна роль цієї біологічно активної речовини зводиться до регуляції обмінних процесів у кістках, то наразі відома роль вітаміну D в інших процесах. Зокрема, це стосується протистояння інфекційним захворюванням (як вірусним, бактеріальним, так і грибковим) та запобігання автоімунним та алергічним хворобам.

Доведено, що дефіцит вітаміну D збільшує ризики важкого перебігу респіраторних інфекцій [1]. Саме цією особливістю зацікавилися вчені у 2020 році, намагаючись зрозуміти, чи варто приймати вітамін D з профілактичною метою, адже дефіцит цього вітаміну – проблема світового масштабу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), більш ніж 40 % європейців мають дефіцит цього нутрієнту [2]. А тому, цілком імовірно, що прийом препаративного вітаміну D дозволить краще протистояти коронавірусу. Та чи все так просто, як здається на перший погляд?

Вітамін D – один з регуляторів імунітету

Про те, що вітамін D має якийсь стосунок до імунної системи, здогадувалося давно. Наприклад, ще до впровадження антибіотиків вітамін використовували для терапії туберкульозу. Завдяки сучасним можливостям науковцям вдалося вивчити механізми протиінфекційної активності вітаміну D. Розглянемо найважливіші з них.

У багатьох клітинах організму (зокрема і в більшості клітин імунної системи) були виявлені специфічні рецептори до вітаміну D [3]. Зв’язування рецептору з вітаміном призводить до серії специфічних змін в активності деяких генів. Наприклад, таке зв’язування запускає синтез кателіцидину та бета-дефенсинів. Це низькомолекулярні білки, які проявляють виражені антимікробні властивості. Їх ще називають ендогенними (внутрішніми) антибіотиками. Основний механізм дії антимікробних білків – це порушення цілісності мембрани бактерій, унаслідок чого мікроб гине.

Встановлено, що за нестачі вітаміну D підвищується рівень прозапальних цитокінів [4]. Це невеликі білкові молекули, активність яких призводить до мобілізації низки елементів запального процесу. У зв’язку з пандемією COVID-19 майже всі чули про таке явище, як цитокіновий шторм. Це вкрай важкий стан, за якого з клітин імунної системи вивільняється величезна кількість медіаторів запалення (цитокінів). Але своєю чергою цитокіни активують нові клітини імунної системи, таким чином, замикаючи це порочне коло. Цитокіновий шторм вважається потенційно летальним для організму та потребує негайного медичного втручання, спрямованого на послаблення запального процесу. Як правило, для цього використовують гормональні препарати, які пригнічують активність імунної системи.

Окрім вищезгаданих властивостей, вітамін D бере участь у регуляції Т-кілерів, Т-цитотоксичних лімфоцитів, дендритних клітин та В-клітин і Т-хелперів.

Вітамін D та гострі респіраторні захворювання

У 2017 році були опубліковані дані метааналізу 25 рандомізованих клінічних досліджень [5]. Загальна кількість добровольців, які взяли участь у цих дослідженнях, сягає майже 11,5 тисячі. Це репрезентативна вибірка, де вік обстежуваних варіював від 0 до 95 років. Метою дослідження було встановити взаємозв’язок між прийомом вітаміну D та частотою ГРВІ. Як засвідчив аналіз даних, прийом вітаміну знизив вірогідність розвитку чергового епізоду ГРВІ на 12 %. При цьому зазначається, що найбільш значущий профілактичний ефект у вітаміну був серед пацієнтів, які на початку мали низький його рівень у крові (менше 25 нмоль/л).

Вітамін D та COVID-19

Протягом 2020 року в українських аптеках значно підвищився попит на препарати з вітаміном D. З’явилася інформація про те, що профілактичний прийом цих препаратів зміцнює імунітет та знижує імовірність підхопити інфекцію. Деякі лікарі також радили приймати і вітамін С та цинк. Та чи виправдана така тактика щодо нового коронавірусу?

Варто зазначити, що такі рекомендації з’явилися одразу після публікації деяких досліджень, у яких показано, що пацієнти з достатнім рівнем вітаміну D легше хворіли на коронавірус [5]. Проте варто розуміти, що рекомендації стосовно вживання тих чи інших ліків (або вітамінів чи харчових добавок) не базуються лише на одному дослідженні. Тим паче, якщо в ньому бере участь лише декілька десятків або сотень добровольців. ВООЗ, а також медичні асоціації, які прописують протоколи та рекомендації, вивчають сотні подібних досліджень, проводять метааналізи даних, і тільки після цього доходять висновку стосовно конкретного препарату.

Питанням доцільності прийому вітаміну D в профілактичних цілях протягом декількох місяців 2020 року займалися спеціалісти Національного інституту здоров’я і досконалості допомоги (National Institute for Health and Care Excellence, NICE), що входить до складу Департаменту охорони здоров’я Великої Британії. Спеціалісти вивчали не лише дані стосовно безпосереднього впливу вітаміну D на імунну систему, але й інші обставини, які так чи інакше впливають на рівень вітаміну в організмі. Наприклад, деякі експерти наполягали на запровадженні рекомендацій щодо прийому вітаміну D вразливим групам населення також і через локдауни. Люди вимушені більше часу сидіти вдома та позбавлені можливості вдосталь побути під сонячними променями. Нагадаємо нашим читачам, що левова частка вітаміну D утворюється в організмі саме під впливом ультрафіолетового випромінювання. Тому перебування на свіжому повітрі в сонячну погоду вкрай необхідне для підтримання здоров’я.
В оновленому звіті NICE 17 грудня 2020 року проаналізовані останні дослідження, присвячені ролі вітаміну D та COVID-19. Як і раніше, фахівці NICE радять вживати препаративний вітамін D восени та взимку задля підтримання здоров’я опорно-рухового апарату [6]. Утім, даних про користь цього вітаміну стосовно коронавірусної хвороби допоки недостатньо. При цьому зазначається, що прийом препаративного вітаміну D цілком безпечний для здоров’я та не нашкодить, якщо ви приймаєте його в межах рекомендованих доз з профілактичною метою.

Михайло Хецуріані

Джерела:
1. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, et al. (February 2017). “Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data”. BMJ. 356: i6583.
2. Amrein K., Scherkl M., Hoffmann M. et al. Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide // Eur J Clin Nutr. 2020 Jan 20; 1-16. doi: 10.1038/s41430-020-0558-y.
3. Derbyshire E., Delange J. COVID-19: is there a role for immunonutrition, particularly in the over 65s? // BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020; 0:1–6. doi:10.1136/bmjnph-2020-000071.
4. Olmos-Ortiz A, Avila E, Durand-Carbajal M, Díaz L (January 2015). “Regulation of calcitriol biosynthesis and activity: focus on gestational vitamin D deficiency and adverse pregnancy outcomes”. Nutrients. 7 (1): 443–80.
5. Maghbooli Z, Sahraian MA, Ebrahimi M, Pazoki M, Kafan S, Tabriz HM, et al. (2020) Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. PLoS ONE 15(9): e0239799.
6. NICE. Vitamin D for covid-19: evidence reviews for the use of vitamin D supplementation as prevention and treatment of covid-19. 2020. https://www.nice.org.uk/guidance/ng187/evidence/evidence-reviews-for-the-use-of-vitamin-d-supplementation-as-prevention-and-treatment-of-covid19-pdf-8957587789