Рецепти Аптечних Продажів

Вітамін D: факти та міфи

Про нього кажуть – «сонячний вітамін», адже він утворюється під впливом ультрафіолетового випромінювання. Ще зі шкільних підручників з біології нам відомо, що вітамін D відіграє величезну роль у розвитку кісткової системи, а його дефіцит призводить до розвитку рахіту в дітей. Проте функції вітаміну D цим не обмежуються, тож розглянемо найпоширеніші міфи та факти про цю біологічно активну речовину.

Міф: Вітаміну D багато не буває – що його більше, то краще

Чи буває забагато вітамінів? Так, коли йдеться про жиророзчинні вітаміни. Вони накопичуються в жировій тканині і можуть бути токсичними для організму.

Вітамін D (як і вітаміни А, Е та К) є жиророзчинним, а тому високі його концентрації можуть нашкодити здоров’ю. Та тут є одне «але». На відміну від, скажімо, вітаміну А, інтоксикація вітаміном D природнім шляхом практично неможлива. Навіть якщо ви цілий день проведете під палючим сонцем, це не призведе до гіпервітамінозу D. А в продуктах харчування його вкрай мало. Тому інтоксикація вітаміном D загрожує тим, хто неправильно вживає його у вигляді препаратів.

Якщо ви використовуєте такий препарат, то маєте знати, як приймати вітамін Д. Зокрема, це стосується добової норми для різних вікових груп. У більшості країн Європи, у США та Канаді дорослим до 70 років рекомендується споживати 15 мкг вітаміну D. Літнім людям (старшим за 70 років) варто збільшити прийом вітаміну D до 20 мкг на добу. При цьому безпечною верхньою межею для вітаміну є 100 мкг на добу (а в деяких рекомендаціях навіть більше) [1].

Цікавий факт: як пити вітамін D. Єдиного стандарту, як приймати вітамін D дорослим і дітям, немає. Як зазначалося вище, це жиророзчинний вітамін. Це означає, що ви можете щоденно вживати добову норму вітаміну або ж, наприклад, дводенну норму, але вже через день. При цьому варто пам’ятати про безпечні концентрації вітаміну та не допускати передозування. Найкращим рішенням для вас буде консультація з вашим лікарем, який вирішить, чи варто вам приймати вітамін, як часто і скільки.

Факт: Прогулянка в сонячну погоду збільшує рівень вітаміну D в організмі

Ми вже частково відповіли на це питання. Коли ультрафіолетові промені типу В потрапляють на шкіру, це призводить до певних біохімічних перетворень, унаслідок яких утворюється вітамін D3.

Варто зазначити, що під вітаміном D розуміють цілу групу біологічно активних речовин. Наразі відомо про декілька з них, а саме – холекальциферол (D3), ергокальциферол, ситокальциферол, 2,2-дигідроергокальциферол та інші. Якщо холекальциферол (D3) синтезується під дією ультрафіолету та міститься в незначних кількостях у певних продуктах, то, наприклад, ергокальциферол (D2) надходить до організму тільки з їжею.

Міф: Вітамін D захистить кістки від ламкості

Цьому твердженню схильні довіряти навіть лікарі, адже відомо, що вітамін D необхідний для засвоєння кальцію. Довгий час ні в кого не викликало сумнівів твердження, що вітамін D зменшує ламкість кісток та знижує вірогідність перелому шийки стегна та інших елементів опорно-рухового апарату.

Цікаво, але дані нещодавніх мета-аналізів свідчать, що збільшення вживання вітаміну D аж ніяк не знижує вірогідність переломів та не впливає на щільність кісток [2]. До речі, це стосується не лише прийому вітаміну D, але й кальцію.

Факт: Вітамін D впливає на ваш настрій

Якщо у вас поганий настрій, то, ймовірно, це дефіцит вітаміну D. В одному з досліджень, проведених у 2018 році, йдеться про те, що вітамін D бере участь у продукції серотоніну – нейропептиду, що регулює настрій та сон [3].

Існують також дослідження, які демонструють кореляцію між рівнем вітаміну D та психічним станом [4]. Проте, що стосується депресії, то, згідно з останнім метадослідженням, вітамін D ніяк не впливає на перебіг цієї хвороби [5].

Попри наведені вище дані, варто зауважити, що взаємозв’язок між психічним здоров’ям та рівнем вітаміну D досі дискутується в наукових та медичних колах. Наприклад, фахівці Клівлендської клініки припускають, що покращення настрою після прогулянок у сонячну погоду пов’язане не з підвищенням рівня вітаміну D, а саме з проведенням часу під сонцем [6].

Міф: Достатній рівень вітаміну D можна забезпечити правильним харчуванням

На жаль, це міф, адже у продуктах харчування вміст цього вітаміну мізерний. Значна частина вітаміну D виробляється в організмі під впливом ультрафіолетового випромінювання, а тому проводити час на свіжому повітрі в сонячну погоду – конче необхідно для здоров’я.

Саме тому, якщо ви проживаєте в північних широтах, де кількість сонячних днів замала, то рекомендується вживати препаративний вітамін D. До того ж це стосується і здорових людей, які піклуються про своє здоров’я та хочуть уникнути проблем, пов’язаних із нестачею вітаміну D.

Що стосується продуктів харчування, де міститься цей вітамін, то це головним чином яйця, деякі види сирів, риба жирних сортів, а також гриби.

Факт: Достатній рівень вітаміну D покращує показники цукру у крові

Цукровий діабет другого типу – проблема, з якою стикається дедалі більше людей на планеті. Вважається, що основною причиною «епідемії» цукрового діабету є ожиріння та гіподинамія, які є рушійною силою інсулінорезистентності. Це стан, коли інсулін погано зв’язується з клітинними рецепторами, що необхідно для того, аби глюкоза в крові потрапила в клітину. Через це цукор накопичується в крові та чинить токсичну дію майже на всі тканини, насамперед – тканини судин та нервові волокна.

В одному з нещодавніх досліджень показано, що на інсулінорезистентність також впливає рівень вітаміну D [7]. При цьому автори дослідження зазначають, що говорити про те, що одним з елементів лікування цукрового діабету 2 типу має бути вітамін D, поки зарано. Але в іншому дослідженні, що опубліковане в авторитетному журналі European Journal of Endocrinology, показано, що прийом вітаміну D протягом 6 місяців покращив чутливість клітин до інсуліну в пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу [8]. Дослідники зазначають, що вітамін D, ймовірно, може уповільнити розвиток цукрового діабету в людей, які схильні до цієї хвороби, а також зменшити прогресування хвороби, якщо почати вживати препарат уже після встановлення діагнозу.

Міф: Усім потрібно регулярно перевірятися на рівень вітаміну D

Не так давно з’явилася можливість перевірити свій рівень вітаміну D в організмі. Тому дедалі частіше у засобах масової інформації лунають заклики до масового тестування на вітамін D. Але це радше маркетологічна, а не медична доцільність.

Регулярно перевірятися на рівень вітаміну D варто, якщо у вас є певні діагнози, що пов’язані із цим вітаміном, наприклад, остеопороз. Направити на такий тест може ваш лікар на етапі діагностики певних станів чи захворювань, аби мати повну картину стану організму. Підвищена втомлюваність, ожиріння, перебування в умовах низької сонячної активності, а також літній вік також є підставами для такої діагностики.

Факт: Вітамін D може запобігти розвитку деяких видів раку

Одразу варто сказати, що це твердження ще дискутується, оскільки і природа онкологічних захворювань досі нез’ясована. Що стосується ролі вітаміну D у розвитку ракових захворювань, то на цю тему проведено чимало досліджень та метааналізів. Інколи різні дослідження протирічать одне одному.

Проте, якщо розглядати дослідження, проведені за останні 3-4 роки, то науковці дають дедалі більше інформації про протективну роль вітаміну D щодо низки онкологічних захворювань, зокрема раку простати, грудей та товстої кишки [9].

Якщо проаналізувати подібні дослідження, то видно, що в різних досліджуваних когортах та дослідженнях рівень вітаміну D, що має протективну роль щодо пухлин, суттєво відрізняється. Та попри ймовірну позитивну роль вітаміну в захисті організму від ракового процесу, допоки зарано говорити про включення вітаміну D до протоколу лікування.

Міф: Усі дорослі жінки потребують однакової добової дози вітаміну

Насправді все залежить від багатьох чинників: віку жінки, способу життя, місця проживання (північні чи південні широти), особливостей харчування, вагітності та інших факторів.

Для прикладу, в дослідженні 2016 року йдеться про те, що жінки, які народжували взимку та мали дефіцит вітаміну D на ранньому етапі вагітності, потребують більших доз вітаміну [10]. Це стосується і вагітних жінок із зайвою вагою. Нагадаємо, що зайва вага погіршує продукцію вітаміну D під впливом ультрафіолету, тому ожиріння – привід для прийому препаративного вітаміну.

У дослідженні 2020 року, опублікованому в журналі Clinical Nutrition, показано, що вітамін D відіграє важливу роль у запобіганні розвитку прееклампсії [11]. Це мультисистемний патологічний стан, який найчастіше виникає на другій половині вагітності. Прееклампсія характеризується появою артеріальної гіпертензії з протеїнурією (підвищеним вмістом білка в сечі).

Факт: З віком продукція вітаміну D в організмі зменшується

Як це не прикро, але вік бере своє. Саме тому літнім людям рекомендовані збільшені дози вітаміну D. Пов’язано це з тим, що з віком шкіра дедалі гірше продукує сонячний вітамін навіть за умов достатньої інсоляції. Саме тому людям старше 65 років варто звернутися до лікаря та обговорити питання забезпеченості вітамінами.

Джерела:
1. «Vitamins and minerals – Vitamin D». National Health Service. August 3, 2020. Retrieved November 15, 2020.

2. Bolland MJ, Grey A, Avenell A. Effects of vitamin D supplementation on musculoskeletal health: a systematic review, meta-analysis, and trial sequential analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2018 Nov;6(11):847-858.

3. Sabir MS, Haussler MR, Mallick S, et al. Optimal vitamin D spurs serotonin: 1,25-dihydroxyvitamin D represses serotonin reuptake transport (SERT) and degradation (MAO-A) gene expression in cultured rat serotonergic neuronal cell lines. Genes Nutr. 2018;13:19. Published
2018 Jul 11.

4. Penckofer S, Kouba J, Byrn M, Estwing Ferrans C. Vitamin D and depression: where is all the sunshine? Issues Ment Health Nurs. 2010;31(6):385-393.

5. Gowda U, Mutowo MP, Smith BJ, Wluka AE, Renzaho AM. Vitamin D supplementation to reduce depression in adults: meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition. 2015 Mar;31(3):421-9.

6. Офіційний сайт Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15050-vitamin-d–vitamin-d deficiency.

7. Sacerdote A, Dave P, Lokshin V, Bahtiyar G. Type 2 Diabetes Mellitus, Insulin Resistance, and Vitamin D. Curr Diab Rep. 2019 Sep 10;19(10):101.

8. Lemieux P, Weisnagel SJ, Caron AZ, Julien AS, Morisset AS, Carreau AM, Poirier J, Tchernof A, Robitaille J, Bergeron J, Marette A, Vohl MC, Gagnon C. Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomised, placebo-controlled trial. Eur J Endocrinol. 2019 Sep;181(3):287-299.

9. Carsten Carlberg, Alberto Muñoz, An update on vitamin D signaling and cancer, Seminars in Cancer Biology, 2020.

10. Rebecca J. Moon, Nicholas C. Harvey, Cyrus Cooper, Stefania D’Angelo, Sarah R. Crozier, Hazel M. Inskip, Inez Schoenmakers, Ann Prentice, Nigel K. Arden, Nicholas J. Bishop, Andrew Carr, Elaine M. Dennison, Richard Eastell, Robert Fraser, Saurabh V. Gandhi, Keith M. Godfrey, Stephen Kennedy, M. Zulf Mughal, Aris T. Papageorghiou, David M. Reid, Sian M. Robinson, M. Kassim Javaid, Determinants of the Maternal 25-Hydroxyvitamin D Response to Vitamin D Supplementation During Pregnancy, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 101, Issue 12, 1 December 2016, Pages 5012–5020.

11. Fogacci S, Fogacci F, Banach M, Michos ED, Hernandez AV, Lip GYH, Blaha MJ, Toth PP, Borghi C, Cicero AFG; Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group. Vitamin D supplementation and
incident preeclampsia: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Clin Nutr. 2020 Jun;39(6):1742-1752.

Exit mobile version