Вчені з Массачусетської лікарні (США) провели дослідження і виявили, що соціально-економічні та генетичні фактори впливають на ризик розвитку ожиріння та діабету 2 типу.
Результати дослідження опубліковані в журналі Diabetes Care.
Генетичні та соціально-економічні чинники підвищують ризик метаболічних захворювань.
У дослідженні взяли участь понад 224.000 учасників. Вчені вивчали генетичні дані людей, а також з’ясували, яка у них була освіта, рівень доходу, робота тощо.
Згідно з результатами дослідження, соціально-економічні та генетичні фактори збільшують у 7 разів ризик розвитку діабету 2 типу та у 3 рази – збільшують ризик ожиріння
Доктор медичних наук, доктор філософії, ендокринолог у відділі Массачусетської лікарні (США) наголошує, що дослідження підкреслює не лише високу поширеність метаболічних захворювань серед осіб із генетичними та соціально-економічними факторами ризику, а також те, що генетичний ризик цих захворювань не є детерміністичним.
За словами Удлера, і генетичні фактори, і соціально-економічні впливають на ризик розвитку діабету 2 типу однаково.
«Потрібні додаткові дослідження, щоб точно зрозуміти, чому це відбувається», – підсумовує Міріам Удлер.
Джерело: MedicalXpress