Категорії
Краса та здоров'я

Фруктово-ягідний сезон у розпалі!

Попри те що в наш час ягоди і фрукти доступні в будь-який сезон, все ж таки з нетерпінням ми чекаємо літа, а разом з ним і відкриття фруктово-ягідного сезону. Чому? Є щонайменше три причини: по-перше, це дуже смачно! По-друге, – корисно! І по-третє (хоча цей пункт у списку пріоритетів у багатьох стоїть першим), – є шанс легко схуднути. Принаймні, так багатьом здається. А ось чи справді це так? І чи завжди ягоди і фрукти нам на користь? Спробуємо розібратися.

Замість схуднення зайві кілограми?

Звичайно, думки про те, що за допомогою ягід та фруктів можна позбутися зайвих кілограмів, не безпідставні. Насамперед тому, що ці вкусняхи – низькокалорійні. Відповідно здається логічним, що корисніше лопати малину і полуницю, ніж пундики і шоколадки. Логічно, але не однозначно.

До складу ягід і фруктів входить достатньо фруктози і глюкози, щоб мрія про зниження ваги продовжувала залишатися мрією. І найдивніше те, що, на думку деяких вчених, найбільшу загрозу для фігури становить саме фруктоза. Принаймні про це свідчить дослідження каліфорнійських вчених, у якому взяли участь дві групи людей. Одні харчувалися продуктами з великою кількістю глюкози, а інші – з переважним вмістом фруктози (те, на що багаті улюблені нами фрукти і ягоди). Після завершення експерименту з’ясувалося, що друга група добровольців не просто набрала більше ваги: характерним було утворення внутрішньочеревного жиру. У багатьох помітно збільшився рівень «поганого» холестерину (ліпопротеїну низької щільності) у крові, а також тригліцеридів і аполіпопротеїну-В (це білок, який провокує відкладення бляшок). Ось вам і ягідки та фрукти.

Заради справедливості потрібно зауважити, що деякі вчені вважають, що висновки щодо шкідливості природних ласощів передчасні і потребують більш серйозних досліджень. На жаль, нам не відомо, в якій кількості споживали учасники дослідження ягоди та фрукти. Можливо, справа саме в цьому?

Без обмежень?

Фрукти і ягоди – основне джерело органічних кислот. Вони є природними концентратами функціональних інгредієнтів (вітамінів, мінералів). Що це означає для нас? Те, що фрукти і ягоди покращують перистальтику кишечника, сприяють виділенню соків, мають протизапальний і антисептичний ефект, зміцнюють здоров’я.

Більше того, деякі фрукти і ягоди корисні і для психіки людини. У 2018 році було опубліковано дослідження вчених з медичного центру Маунт-Синай (США). Вони з’ясували, що виноград містить дигідрокофейну кислоту і мальвідін-3′-О-глюкозид. Ці природні сполуки можуть знизити симптоми депресії.

У чому ж тоді може полягати шкода ягід і фруктів? Як правило, в їхній кількості. Дочекавшись нарешті розпалу сезону, ми часто «грішимо» поїданням непомірної кількості придбаних фруктів і ягід. Кілограм полуниці або черешні може бути з’їдений ще дорогою з ринку додому або ввечері під час перегляду цікавого фільму. І ось у таких випадках фрукти та ягоди переходять з категорії «корисний продукт» у категорію «шкідливих».

Більше того, органічні кислоти, які покращують перистальтику, в результаті неадекватної кількості її порушують. Деякі ягоди і фрукти використовуються в лікуванні шлунково-кишкового тракту, сечостатевої та кардіо-системи, але через непомірну кількість стають причинами загострення запальних процесів внутрішніх органів та систем. Що ж стосується фруктів і ягід у контексті зайвої ваги, помірність – ключ не лише до можливості не вилучати ці природні ласощі з раціону, але і в принципі позбавитися зайвої ваги з їхньою допомогою.

Пам’ятка для тих, хто худне

Отже, ми вже з’ясували, що важливим моментом для всіх, хто дбає про стрункість фігури, та й про здоров’я загалом, є кількість цукру (глюкози, фруктози). За даними Американської асоціації серця (American Heart Association’s), добова норма споживання цукру для жінок – не більш як 26 г, для чоловіків – до 36 г.

А тепер проведемо невеличкий розрахунок. Це допоможе побачити реальність як є. Припустімо, що замість вечері ви вирішили насолодитися кілограмчиком полунички (скільки ж того кілограму). Так от, в одній склянці цієї червоної ягідки міститься 7 г цукру. У кілограмі, який ви із задоволенням знищите, таких склянок 4 і більше. У результаті, отримуємо 28 г цукру! І це тільки один прийом їжі. Додаймо сюди каву, чай із цукром, продукти, які купуємо в магазинах і споживаємо (практично всі виробники додають цукор, навіть у ковбасу і солоні помідори та огірки). Ось і порахуйте, якою буде ваша добова доза споживання цукру.

Ягідки для схуднення

Тим не менше, на думку фахівців, існують ягоди і фрукти, які сприяють зниженню ваги (зверніть увагу, що вони допомагають знизити вагу, а не є причиною її зниження). Отже, їхнє споживання допомагає хоча б не набирати небажані кілограми, навіть якщо ваш денний раціон лишається абсолютно незмінним. Принаймні, так стверджують вчені з Гарвардського університету, які протягом 25 років спостерігали за 125 000 чоловіків і жінок віком 27-65 років, відстежуючи їхній раціон, звички, вагу.

Що ж з’ясувалося? Підвищений вміст у раціоні флавоноїдів, антоцианінів і флавонолів, що містяться в чорниці, полуниці, яблуках, грушах і апельсинах, впливають на фігуру дуже добре. Одна чашка зазначених ягід або фруктів на день знижує вагу на 100 грамів за чотири роки (звичайно, не дуже вражаючі результати для тих, хто мріє схуднути швидко, але ж…). Якщо смакувати ці ягоди та фрукти п’ять разів на тиждень, не змінюючи звичний раціон, то без будь-яких додаткових зусиль можна скинути півкіло за той же період.

Таким чином, продукти що містять природні флавоноїди, здатні щонайменше допомогти контролювати вагу. А у разі їхнього вживання в поєднанні з дієтою та/або заняттями спортом – забезпечити кращий результат.

Утім, вчені, як і багато фахівців у галузі харчування і контролю ваги, дедалі більше схиляються до того, що універсальних дієт не існує.